Proiect de modernizare și reabilitare structură educațională Clădire Anatomie

Institutul „Anatomia”, prima și cea mai amplă construcție realizată în complexul medical universitar clujean

Institutul „Anatomia” este prima și cea mai amplă construcție realizată în complexul medical universitar clujean, încă de la înființarea sa, în 1888.

Clădirea Anatomie a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” este un edificiu cu o istorie de peste 120 de ani și va fi modernizată prin intermediul Programului Regional Nord-Vest, în următorii cinci ani.

Importanța acestui edificiu, care este înscris în lista Monumentelor Istorice din anul 2015 și este deosebit de valoros pentru învățământul medical clujean, ne-a determinat să facem toate demersurile pentru a păstra, renova și moderniza clădirea Anatomie.

În octombrie 1872 a fost întemeiată Universitatea Regală Maghiară din Cluj (din 1881, Universitatea Francisc Iosif) având în componență patru facultăți: Drept și Științe de Stat, Medicină, Filosofie, Litere și Istorie, Matematică și Științe Naturale.

Începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea, pe terenul pus la dispoziția universității de către Societatea Muzeului Ardelean care, la rândul său, l-a primit de la contele Imre Mikó, a fost ridicat ansamblul de clădiri reprezentative ale Facultății de Medicină. Acesta a fost conceput în sistem pavilionar, având o suprafață de aproximativ 10 mii de metri pătrați.

Prima etapă a construcției datează din perioada 1886-1888, când au fost realizate clădirile Institutelor de Anatomie, Anatomie Patologică și Medicină Legală (Pavilionul Anatomia) și clădirea Institutelor de Fiziologie și Igienă.

Inaugurat în 1888, Pavilionul Anatomia a fost proiectat de arhitectul Hauszmann Alajos, profesor la Universitatea Tehnică din Budapesta. Clădirea, în formă de H, are trei niveluri: subsol, parter și etaj.  Institutul de Anatomie era amplasat în jumătatea vestică a corpului central (subsol și parter) și în corpul lateral estic (la toate nivelurile). Simetric, orientat spre est, era adăpostit Institutul de Anatomie Patologică. Institutul de Medicină Legală ocupa etajul corpului central și trei încăperi la subsol.

Pavilionul Anatomia a fost construit în stil neo-renascentist, placat integral cu cărămidă aparentă, decorațiile (soclu, brâuri, cornișă, ancadramente și portaluri) fiind confecționate din calcar. Avea o suprafață de peste 1.400 m2 și un parc propriu de aproximativ 6000 m2.

Pavilionul Anatomia era dotat cu săli de disecții, săli de autopsii, amfiteatre și săli de curs. Muzeul Institutului de Anatomie avea o colecție bogată de schelete, cranii, ansambluri osoase și multe altele, iar Muzeul Institutului de Anatomie Patologică adăpostea peste 3.500 de exponate de organe și țesuturi.

În anii care au urmat celui de Al Doilea Război Mondial, s-a realizat o extindere a clădirii care astăzi adăpostește Institutul de Medicină Legală.

Clădită pe o istorie strălucită, luminată de victorii dobândite cu mari eforturi în împrejurări dificile, cum au fost bombardamentele din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în care Institutul „Anatomia” a fost puternic avariat, Disciplina de Anatomie și Embriologie își aduce și astăzi aportul didactic la formarea viitorilor medici ai Almei Mater Napocensis, oferind cursuri de anatomie descriptivă, topografică, secțională clinică, de embriologie și de antropologie la programele de studii din cadrul Facultăților de Medicină și Medicină Dentară, precum și la programele de masterat Cercetări avansate în investigaţia criminalistică şi în Medicina legală.

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

 

Investim în viitorul regiunii!

BH-BN-CJ-MM-SJ-SM