Biobaza – Centrul de Medicină Experimentală şi Aptitudini Practice
În anul 1954 ca urmare a necesităţii asigurării unui necesar minim de animale de experienţă, utilizate în scopuri didactice şi experimentale, a luat fiinţă Biobaza UMF. Ulterior în anul 2005, a luat fiinţă Centrul de Medicină Experimentală şi Aptitudini Practice, cu sediul pe Str. Louis Pasteur, Nr 6, Loc. Cluj-Napoca, Jud. Cluj.
Ritmul rapid al inovaţiei ştiinţifice a creat necesitatea dezvoltării şi utilizării modelului animal experimental. În condiţiile în care această tendinţă este într-o continuă extindere, Biobaza – Centrul de Medicină Experimentală şi Aptitudini Practice, oferă posibilitatea dezvoltării unei infrastructuri de cercetare în medicina experimentală, care ne permite realizarea centralizată a activităţilor de cercetare-dezvoltare în domeniul biomedical, pentru studiul bolilor umane pe modelul animal experimental (şoareci, şobolani, iepuri).
Medicina experimentală şi patologia au ca scop înţelegerea fenomenelor care stau la baza afecţiunilor umane, investigaţiile concentrându-se asupra similarităţilor şi diferenţelor între specia umană şi specia animală, în scopul dezvoltării, validării şi utilizării modelului animal pentru studiul etiologiei, patologiei şi tratamentului afecţiunilor umane. În mod indirect, urmărim creşterea capacităţii de dezvoltare şi îmbunătăţirea nivelului de competitivitate ştiinţifică pe plan internaţional cât şi atragerea tinerilor cercetători şi specialişti.
Biobaza este o unitate utilizatoare, crescătoare şi furnizoare de animale utilizate în scopuri ştiinţifice:
- Şoareci (Mus musculus)
- Şobolani (Rattus norvegicus)
- Iepuri (Oryctolagus cuniculus)
Centrul de Medicină Experimentală şi Aptitudini Practice dispune şi pune la dispoziţia studenţilor/cadrelor didactice/cercetătorilor din interiorul Universităţii cât şi din exteriorul acesteia următoarele:
- Un amfiteatru (capacitate de 80 de locuri);
- Săli de lucrări practice (echipate cu aparatură/instrumentar de specialitate);
- O sală de microchirurgie;
- Servicii de micro-CT;
- Servicii de ecografie.
Date contact:
Dr. Luciana-Mădălina Gherman
Email: biobazaumf@gmail.com; luciana.gherman@umfcluj.ro
Pentru a ridica standardele educației medicale în rândul studenților mediciniști și de a oferi experiențe atât teoretice, cât și practice de învățare, a fost înfiinţată Societatea Studențească de Chirurgie din România – Filiala Cluj. Asociația are ca obiectiv principal creșterea calității pregătirii individuale a studenților care doresc să urmeze o specialitate chirurgicală și care aspiră la dezvoltarea abilităților practice și a cunoștințelor teoretice. Filiala Cluj a fost înființată în anul 2008 și se numără printre cele 10 filiale existente la nivel național.
Printre activitățile Societății se numără manifestările științifice – care au în prim plan dezvoltarea multidisciplinară pentru studenți – precum și cele tehnice chirurgicale, oferind studenților posibilitatea de a acumula nu doar informații teoretice, ci și dexteritate, prin workshopurile organizate.
Activități Departament Științific
– Sesiuni de Comunicare Științifică – întâlniri regulate – fără taxă de participare – la care sunt așteptați studenții anului I-VI și tinerii rezidenți, membri sau non-membri SSCR, care doresc să acumuleze cunoștințe cu privire la un anumit subiect chirurgical.
– Cercul de Chirurgie Experimentală și Microchirurgie – adresat absolvenților workshopului de microchirurgie (Basic Skills in Experimental Microsurgery – BSEM), pentru a aprofunda noțiunile și tehnicile de bază din microchirurgie, ulterior având ocazia de a le pune în practică și în cadrul unor proiecte/lucrări de cercetare.
Activități Departament Tehnici Chirurgicale:
- Workshopuri BASIC :
- Knots and Sutures
- Basic Surgical Skills
- Workshopuri INTERMEDIAR-AVANSATE:
- Basic Skills in Cardiovascular Surgery
- Basic Skills in Experimental Microsurgery
- Basic Skills in Laparoscopy
- Basic Skills in Oral Surgery – în parteneriat cu Facultatea de Medicină Dentară
- Basic Skills in Plastic and Reconstructive Surgery
- Basic Skills in Surgical Ophthalmology
- Basic Skills in Urology
- Basic Skills in Obstetrics and Laparoscopic Gynaecology
- Advanced Skills in Digestive Surgery
- Advanced Skills in Orthopaedics and Traumatology
Basic Skills in Cardiovascular Surgery
Basic Skills in Experimental Microsurgery
Basic Skills in Laparoscopy
Basic Skills in Plastic and Reconstructive Surgery
Proiecte cu adresabilitate INTERNAȚIONALĂ
International School of Advanced Surgical Skills (ISASS) este o școală de vară internațională, desfășurată pe parcursul unei săptămâni, dedicată studenților la medicină de la universități din afara României. Aceasta reprezintă apogeul activităților organizate de către SSCR Cluj pentru studenți, având un program focalizat pe noțiuni avansate din domeniul chirurgical.
International School of Experimental Microsurgery (ISEM) este o școală de vară internațională – un proiect de amploare bazat pe noțiuni avansate de chirurgie, desfășurat pe parcursul a 5 zile de lucru.