Neuroștiințe

Centrul de Cercetări Translaționale în Neuroștiințe (NTRC)

Înființat în 2010 la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, România, Centrul de Cercetări Translațională în Neuroștiințe (NTRC) are misiunea de a avansa stadiul actual al cunoașterii tulburărilor neurologice prin cercetare de vârf și colaborare între clinicieni și oameni de știință. Condus de Acad. Prof. Dr. Dafin F. Mureșanu, centrul pune accent pe investigarea proceselor biologice endogene legate de neurotroficitate, neuroprotecție, neuroplasticitate și neurogenază. Prin înțelegerea acestor procese, NTRC își propune să definească și să exploreze conceptul de neurorecuperare (‘brain recovery’) și să dezvolte noi abordări farmacologice și non-farmacologice pentru a îmbunătăți prognosticul pacienților care suferă leziuni cerebrale, pornind de la rezerva biologică a acestora.

Centrul este implicat activ în studii clinice observaționale și intervenționale internaționale în colaborare cu Federația European Federation of Neurorehabilitation Societies (EFNR), World Federation for Neurorehabilitation (WFNR) și Academy for Multidisciplinary Neurotraumatology (AMN). NTRC implementează de asemenea granturi de cercetare naționale și internaționale (ex., Horizon Europe, NIH) și proiecte de cercetare doctorale și postdoctorale. În plan educațional, NTRC coordonează dezvoltarea unei platforme revoluționare, centrata pe educatie, cercetare și inovație – European University of Brainand Technology (NeurotechEU), finanțat prin Inițiativa Universităților Europene (EUI).

NTRC organizează în mod regulat evenimente științifice, reunind comunitățile academice, cercetătorii și clinicienii pentru a stimula colaborarea dintre aceștia. Activitățile NTRC au loc în cadrul Departamentului de Neuroștiințe al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Clinicii de Neurologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj și Institutului RoNeuro – centrul de cercetare și diagnostic al bolilor neurologice, parte a Fundației pentru Studiul NanoNeuroștiințelor și Neuroregenerării. Localizată în diverse locații din cadrul și în afara campusului UMFIH din Cluj-Napoca (România), infrastructura fizică a NTRC permite cercetătorilor și clinicienilor să lucreze împreună pentru a identifica noi opțiuni de tratament și a dezvolta abordări inovative pentru pacienții cu tulburări neurologice. Angajamentul centrului față de excelența în cercetare, împreună cu susținerea abordărilor educaționale inovative, oferă cercetătorilor UMFIH o platformă pentru a explora noi orizonturi în domeniul neuroștiințelor.

Centrul de Cercetări Translaționale în Neuroștiințe – 2023

Nr.Membri
1.Prof. dr. Dafin F. Muresanu – Director Centru
2.Prof. dr. Anca Dana Buzoianu
3.Prof. dr. Ioan Ștefan Florian
4.Prof. dr. Ioana Micluția
5.CS II Dr. Ștefan Strilciuc
6.Conf. dr. Corina Bocșan
7.Conf. dr. Codruța Popescu
8.Conf. dr. Vitalie Văcăraș
9.Șef lucrări dr. Nicoleta Tohănean
10.Șef lucrări dr. Adina Stan
11.Șef lucrări dr. Livia Popa
12.Șef lucrări dr. Alina Blesneag
13.Asist. dr. Nicu Draghici
14.Asist. dr. Silvina Iluț
15.Asist. dr. Irina Maria Vlad
16.Asist. dr. Iulia Vădan
17.Asist. dr. Oana Vanța
18.Asist. dr. Delia Stanca
19.Drd. Emanuel Ștefănescu
20.Dr. Nicoleta Jemna
21.Drd. Hanna Dragoș
22.Drd. Irina Benedek