105 ani de învățământ medical românesc la Cluj

Astăzi, 7 noiembrie, este zi de sărbătoare pentru învățământul medical din cadrul universității noastre. În urmă cu 105 ani, profesorul Iuliu Hațieganu rostea lecția de deschidere a cursurilor Clinicii Medicale. Momentul avea loc într-un climat istoric aparte. La sfârșitul Primului Război Mondial, în contextul Unirii Transilvaniei cu România, românii ardeleni și-au împlinit un vechi deziderat: întemeierea universității românești (din 1927, Universitatea Regele Ferdinand I).

La ctitorirea și dezvoltarea Facultății de Medicină românești, a cărei prim decan a fost Iuliu Hațieganu, și-au adus contribuția profesori recrutați din personalul didactic valoros al universităților din București și Iași, din corpul medical ardelean, dar și lectori străini (Ioan Minea, Iacob Iacobovici, Dumitru Michail, Victor Papilian, Dimitrie Negru, Gheorghe Pamfil, Iuliu Moldovan, Gheorghe Bilașcu, Coriolan Tătaru, Jules Guiart etc.). Au susținut prelegeri sau au fost invitați în calitate de oaspeți, profesori recunoscuți la nivel mondial: Victor Babeș, Constantin Levaditi, Ion Cantacuzino, Gh. Marinescu etc. În premieră națională s-au pus bazele studiului semiologiei, balneologiei și a fost creat primul institut de cercetare radiologică din România. O noutate în țară a fost introducerea învățământului policlinic, a cursului de istoria medicinei și a disciplinei educație fizice. Facultatea de Medicină a fost singura din România în care stomatologia a devenit disciplină obligatorie.

După perioada dificilă a celui de-Al Doilea Război Mondial, când Universitatea s-a refugiat la Sibiu și Timișoara, în 1948 s-a deschis o altă etapă în istoria învățământului medical. Încorporată în nou înființatul Institut de Medicină și Farmacie,  Facultatea de Medicină a continuat drumul ascendent. În premieră națională s-au introdus disciplinele policlinică medicală, neurologie infantilă, biochimie clinică, imunologie, nefrologie și dializă. Baza de învățământ s-a lărgit cu noi unități spitalicești precum Spitalele Boli Contagioase și Recuperare, Clinica de Nefrologie, noul sediul al Institutului Oncologic.

Astăzi, Facultatea de Medicină parte integrantă a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, reprezintă un centru de excelență medicală. Este prima facultate din Europa Centrală și de Sud-Est care a obținut Diploma pentru recunoaștere a calității – Label CIDMEF, (rețea instituțională a Universității Francofone Agenție). De asemenea, în 2024 a obținut acreditarea internațională din partea Agenției Independente pentru Acreditare și Rating, recunoscută de către Federația Mondială de Educație Medicală.

Imagini din arhiva Muzeului Școlii Medicale Clujene