Legal stay of foreign citizens in Romania

Pentru șederea în Romania pe perioada studiilor trebuie să îndepliniți câteva formalități legale, care sunt diferite în funție de proveniență – din Uniunea Europeană sau din alte țări, dupa cum urmează:

 

  1. Cetățenii Uniunii Europene, ai SEE şi ai Confederaţiei Elveţiene

 

Dacă sunteți cetățean al unui stat din Uniunea Europeană, Spațiul Economic European sau Confederația Elvețiană și ați fost admis să studiați la Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca, trebuie să vă înregistrați rezidența la biroul Inspectoratului General pentru Imigrări Cluj.

Certificatul de înregistrare (CNP) se emite în aceeași zi și este valabil pentru o perioadă de până la 5 ani, dar nu mai puțin de un an.

Pentru obținerea certificatului de înregistrare trebuie să prezentați la biroul Inspectoratului General pentru Imigrări Cluj, o serie de documente, printre care și o adeverință care atestă calitatea dumneavoastră de student, eliberată de universitate. Adeverința se eliberează de către Departamentul Studenți Internaționali din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu, din Cluj-Napoca, în temen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii.

Pentru mai multe informații despre documentele necesare obținerii certificatului de înregistrare, vă rugăm să verificați linkul următor : https://igi.mai.gov.ro/cetatenii-din-statele-ue-see/.

Informații suplimentare despre adresă și program de funcționare, găsiți la următorul link : https://igi.mai.gov.ro/cluj/.

 

  1. Cetățenii din țări terțe UE

 

Dacă doriți să studiați în România și aveți cetățenia unui stat din afara Uniunii Europene și a Spațiului Economic European, trebuie să urmați câțiva pași. Pentru început, trebuie să vă înscrieți la Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca și să fiți admis.

Următorul pas este obținerea vizei de lungă ședere pentru studii, de la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.

După intrarea în România, trebuie să obtineți un permis de ședere. Acesta atestă dreptul dumneavoastră de ședere în România și îl puteți obține de la biroul Inspectoratului General pentru Imigrări Cluj.

Pentru obținerea permisului de ședere veți depune personal o serie de documente cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea dreptului de ședere acordat de viză. De asemenea, aveți posibilitatea de a depune documentele și prin intermediul aplicației online, disponibilă la adresa https://portaligi.mai.gov.ro/portaligi/

Printre documentele necesare se găsește și adeverința care atestă calitatea de student, care se eliberază de către Departamentul Studenți Internaționali, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca, în temen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii.

Pentru mai multe informații despre documentele necesare vă rugăm să verificați linkul următor : https://igi.mai.gov.ro/studii/

Informații suplimentare despre adresă și orar, găsiți la următorul link : https://igi.mai.gov.ro/cluj/