Psychological counselling and career guidance centre

Centrul de consiliere psihologică și Orientare pentru carieră

Adresa centrului: Cămin 7, Hașdeu

Mulți studenți găsesc în consiliere psihologică un sprijin în gestionarea situațiilor dificile și a diverselor stări emoționale care pot apărea. Fie că e vorba de o problemă specifică legată de dificultăți de adaptare la facultate, o situație de criză personală, o îngrijorare legată de sănătatea mentală sau un ghid în luarea deciziilor de carieră, echipa Centrului de Consiliere Psihologică și Orientare în Carieră este aici să ofere sprijin și îndrumare.

Centrul de Consiliere Psihologică și Orientare în Carieră este un spațiu în care studenții înregistrați în cadrul uneia dintre facultățile Universității de Medicină și Farmacie ’’Iuliu Hațieganu’’ din Cluj-Napoca și medicii rezidenți  pot accesa servicii gratuite ce țin de sănătatea mentală și orientarea în carieră într-un mediu sigur și într-o manieră confidențială.

Principalele direcții de consiliere și intervenție psihologică vizează probleme de adaptare a studenților la mediul academic, probleme interpersonale în relaționare și gestionarea problemelor psihologice (anxietate, depresie, tulburări de comportament alimentar, etc.). Orientarea și consiliere în carieră presupune intervenții de auto-cunoaștere și suport în alegerea specialităților medicale.

Procesul de evaluare și consiliere se realizează prin procese și protocoale de intervenție validate științific.

Consiliere Psihologică și Orientare în Carieră oferă consiliere individuală și de grup, în limbile română, engleză și franceză.

În plus, în cadrul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră se realizează și evaluările psihologice pentru admiterea la secțiile engleză și franceză din cadrul universității noastre.

Echipa centrului

Conf. Dr. Codruța Alina Popescu, directorul centrului
cpopescu@umfcluj.ro

Conf. Dr. Codruța Alina Popescu este doctor în psihologie, psiholog principal în domeniul psihologiei clinice și psihologiei educaționale, consilier pentru carieră și supervizor pe psihologie clinică. Are o experiență de 16 ani ca psiholog clinician în spital de psihiatrie și 10 ani în consilierea psihologică a studenților.

A publicat un Ghid privind alegerea specialității medicale și numeroase articole privind factorii psihologici care determină reușita academică la studenții de la medicină. A fost implicată în numeroase proiecte privind consilierea și dezvoltarea personală a studenților.

 

Psiholog Drd. Ana Maria Tegzeșiu
tegzesiu.anamaria@umfcluj.ro

Drd. Ana Maria Tegzeșiu este psiholog clinician, trainer și doctorand în domeniul psihologiei.

Implicarea voluntară și interesul pentru domeniul psihologiei sunt factori cheie în dezvoltarea abilităților practice încă din timpul facultății. Colaborările cu echipe multidisciplinare din clinici medicale și instituții de învățământ superior au dus la consolidarea și îmbunătățirea continuă a abilităților de comunicare și a celor terapeutice.

Munca de cercetare a psih. Ana Maria Tegzeșiu în cadrul școlii doctorale de Psihologie Cognitivă Aplicată pe tema fenomenului de aderență la tratament consolidează cunoștințele în sfera psihologiei clinice și ajută la îmbunătățirea calității ședințelor de consiliere și orientare în carieră.

Domeniile de interes în practica clinică și cercetare se regăsesc în zona îmbunătățirii simptomatologiei specific anxioase și depresive, cu focus pe aderența la diverse recomandări și tratamente medicale, implementarea de soluții terapeutice digitale și consolidarea legăturii intervențiilor medicale și psihologice pentru îmbunătățirea calității vieții.

Prin intervenții ce includ elemente de cunoaștere și dezvoltare personală, îmbunătățire abilităților de comunicare și gestionarea propriilor resurse, ședințele de orientare în carieră conduse de psih. Ana Maria Tegzeșiu completează formarea tinerilor studenți.

În cadrul practicii private, intervențiile utilizate depășesc rigiditatea barierilor clinice și adaugă colaborărilor elemente de intervenție cognitiv-comportamentală, acceptare și integrare, psihologie pozitivă, consiliere și orientare în carieră și dezvoltare personală.

Curiozitatea, deschiderea spre inovație și rigurozitatea în muncă fac posibilă dezvoltarea continuă în domeniul de activitate. Abilitățile de comunicare continuu exersate, efortul în dezvoltarea permanentă a empatiei și consolidarea încrederii sunt cele trei elemente ce stau la baza relației dintre psih. Ana M. Tegzeșiu și persoanele care o aleg ca și partner în călătoria lor de dezvoltare personală și profesională.

Psiholog Maria Gabriela Giurgean
maria.giurgean@umfcluj.ro

Maria-Gabriela Giurgean este psiholog autonom cu drept de liberă practică, atestat de Colegiul Psihologilor din România, în specialitatea Consiliere psihologică-cognitivă și comportamentală-formare profesională în cadrul Asociației de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale din România. Este absolventă a Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. A urmat masteratul de Consiliere și Intervenții Psihologice în Dezvoltarea Umană, în cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din Cluj-Napoca.

În prezent, urmează un program de Formare complementară  în Psihoterapie Sistemică Centrată pe Emoții, în cadrul Asociației de Psihoterapie Centrată pe Emoții pentru Cuplu și Familie.

Motivația spre cunoaștere și dezvoltare personală a determinat-o să participe periodic la diferite cursuri profesionale, pentru a acumula noi informații și noi perspective pentru a putea acorda  suport emoțional profesional celor care au nevoie.