Bromatologie, Igienă, Nutriţie

Disciplina Bromatologie, Igienă, Nutriţie

Șef de disciplină: Prof. dr. Miere Doina
Adresa Str. Ghe. Marinescu, nr. 23, et. 3

Secretariat
Telefon: 0374834820. Int. 2821
E-mail: dmiere@umfcluj.ro

 

Activitate didactică.

Disciplina Bromatologie, Igienă, Nutriţie include în anul universitar 2024/2025 cursuri și lucrări practice care se adresează studenţilor din cadrul programelor de studii ale Facultăţii de Farmacie și Facultății de Asistență Medicală și Științe ale Sănătății:

  1. Farmacie: 1. Chimia factorilor de mediu, igienă, nutriție (anul 3) este o materie de specialitate având ca obiect de studiu cunoaşterea factorilor de mediu (compoziţie chimică normală, contaminare, analiză chimico-sanitară), alături de introducerea unor noțiuni de bază de nutriție, oferind viitorilor farmacişti competenţa de analist în laboratoare de Chimie sanitară, precum şi capacitatea de a interveni în educarea populaţiei pentru formarea unei atitudini conştiente faţă de rolul factorilor de mediu asupra sănătăţii, față de importanța alimentației sănătoase, a comportamentului alimentar sănătos și a stilului de viață sănătos. 2. Dietoterapie – curs opţional (anul 4) – ajută viitorul farmacist să înţeleagă şi să poată consilia pacienţii cu privire la importanţa unui stil de viaţă sănătos şi la intervenţia prin dietă în prevenirea şi tratarea unor boli.
  1. Nutriţie şi Dietetică: Bazele nutriţiei, Chimia alimentelor, Istoria şi cultura alimentaţiei, Tehnologie şi chimie culinară, Aditivi alimentari, nutraceutice, alimente funcţionale, la care se adaugă şi materiile opţionale Ape minerale, Alimente noi, Analiza senzorială a alimentelor, materii care oferă viitorilor dieteticieni cunoştinţele necesare pentru înţelegerea şi realizarea în cadrul disciplinelor clinice şi ulterior în practică a unor intervenţii nutriţionale corecte.
  1. Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic: Elemente de nutriție (anul 2) este o disciplină de domeniu care oferă viitorilor cosmetologi licențiați noțiunile de bază privind nutriția omului sănătos și corelează două concepte importante – alimentația echilibrată și sănătatea pielii.
  1. Masterat „Nutriţia şi calitatea vieţii”: Gastrotehnie – prepararea dietetică a alimentelor, Nutriție de precizie, Siguranţă şi securitate alimentară, Suplimente alimentare și alimente funcționale, Aplicații în diseminarea rezultatelor științifice, Interacţiunea aliment – medicament, Nutriţie şi stil de viaţă, Stagiu practic în nutriție, dietetică și gastrotehnie, Stagiu practic de specialitate, la care se adaugă materia opțională Elemente de nutriție și bromatologie.
  1. Masterat „Cosmetologie”: Nutriția pentru o piele sănătoasă este o disciplină care permite absolvenților programului de studii de masterat Cosmetologie să cunoască în profunzime rolul dietei în modularea sănătății pielii.

 

Activitatea de cercetare a disciplinei curpinde următoarele teme: cercetări în domeniul nutriției și dieteticii; determinarea reziduurilor de pesticide organoclorurate din laptele de mamă; studiul substanțelor bioactive din diferite matrici alimentare; analiza coloranților din sucuri; analiza calității apei; determinarea compușilor fenolici din vinurile românești; studiul activității antioxidante a compușilor fenolici din vinurile românești și rolul acestora ca agenți profilactici și terapeutici în diverse boli; evaluarea influenței unor factori precum specia, rasa, comportamentul și dieta animalelor asupra compoziției laptelui de vacă și capră, în special asupra profilului componentelor liposolubile benefice pentru sănătatea umană; studiul activității biologice a diferitelor componente din lapte, permițând utilizarea lor în prevenirea și terapia adjuvantă a diferitelor boli; studiul detaliat al mecanismelor care stau la baza interacțiunilor medicament-aliment; analiza micotoxinelor din matrici alimentare și lichide biologice; studiul privind rolului farmacistului în implementarea unui stil de viață sănătos; investigarea importanței factorilor nutriționali și ai stilului de viață în cancerul colorectal; studiul componentelor dietetice bioactive în prevenirea și tratarea cancerului colorectal; studiul deficitelor nutriționale la pacienții obezi supuși intervențiilor chirurgicale bariatrice; rolul dietei în prevenirea și tratamentul afecțiunilor digestive; cercetări privind nutriția în primele 1.000 de zile de viață; cercetări privind implicațiile microbiomului intestinal în patologiile inflamatorii.

 

Colectivul disciplinei

 

Șef de disciplina: Prof. dr. Miere Doina
E-mail: dmiere@umfcluj.ro
Telefon: 0374834820. Int. 2821

Specializare: Farmacie

Activitate didactică:

  • Activitatea didactică include:
    • la programul de studii de licență Farmacie (limba română): curs și lucrări practice Chimia factorilor de mediu, igienă, nutriție (anul 3);
    • la programul de studii de licență Nutriție și Dietetică: curs Chimia Alimentelor (anul 1), curs Chimia Alimentelor (anul 2), curs opțional Alimente noi (anul 2);
    • la programul de studii de masterat Nutriția și calitatea vieții: curs Suplimente alimentare și alimente funcționale (anul 1), curs Nutriţie şi stil de viaţă (anul 2); stagiu practic în nutriție, dietetică și gastrotehnie.
  • Alte activităţi didactice și de predare:
    • director de masterat „Nutriţia şi calitatea vieţii”;
    • cursuri postuniversitare;
    • coordonare cerc ştiinţific studenţesc;
    • coordonare lucrări de licenţă, lucrări de dizertaţie;
    • coordonare şi evaluare stagiu practic masteranzi;
    • editare materiale didactice.

Activitate stiințifică: cercetări în domeniul factorilor de mediu, nutriţiei şi dieteticii

 

Prof. dr. Filip Lorena
E-mail: lfilip@umfcluj.ro
Telefon: 0374834820. Int. 2820

Specializare: Farmacie

Activitate didactică:

  • Activitatea didactică include:
    • la programul de studii de licență Farmacie (limba română): curs Chimia factorilor de mediu, igienă, nutriție (anul 3);
    • la programul de studii de licență Nutriție și Dietetică: curs Bazele nutriției (anul 1), curs Istoria și cultura alimentației (anul 2);
    • la programul de studii de masterat Nutriția și calitatea vieții: Siguranţă şi securitate alimentară (anul 1), Interacţiunea aliment – medicament (anul 2).
  • Alte activităţi didactice și de predare:
    • cursuri postuniversitare;
    • coordonare cerc ştiinţific studenţesc;
    • coordonare lucrări de licenţă, lucrări de dizertaţie;
    • implicare în organizarea examenului național de dietetician autorizat;
    • editare materiale didactice.

Activitate stiințifică: evaluarea impactului factorilor de mediu asupra sănătății,   identificarea și analiza compușilor bioactivi din alimente, cercetări  fitochimice şi biologice asupra  uleiurilor volatile, studiul interacțiunilor dintre alimente și medicamente, studiul aderenței la dieta mediteraneană, promovarea educației în domeniul nutriției, evaluarea unor obiceiuri alimentare în diverse grupuri populaţionale, strategii nutriționale pentru prevenirea bolilor cornice netransmisibile, studiul influenței factorilor genetici asupra nutriției (nutrigenetică și nutrigenomică), siguranță și securitate alimentară, implementarea tehnologiilor digitale în domeniul nutriției.

 

Conf. dr. Cozma-Petruţ Anamaria
E-mail: anamaria.cozma@umfcluj.ro
Telefon: 0374834820. Int. 2820

Specializare: Farmacie

Activitate didactică:

  • Activitatea didactică include:
    • la programul de studii de licență Farmacie (limba franceză): lucrări practice și curs Chimia factorilor de mediu, igienă, nutriție (anul 3);
    • la programul de studii de licență Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic: curs și lucrări practice Elemente de nutriție (anul 2);
    • la programul de studii de masterat Nutriția și calitatea vieții: curs Suplimente alimentare și alimente funcționale (anul 1), curs și lucrări practice Nutriție de precizie (anul 1);
    • la programul de studii de masterat Cosmetologie: curs și lucrări practice Nutriția pentru o piele sănătoasă.
  • Alte activităţi didactice și de predare:
    • coordonare cerc ştiinţific studenţesc;
    • coordonare lucrări de licenţă și lucrări de disertaţie;
    • coordonare activități în cadrul modulelor programului de Rezidențiat Analize medico-farmaceutice de laborator;
    • editare materiale didactice.

Activitate stiințifică: evaluarea factorilor care influențează fracțiunea lipidică a laptelui obținut de la diferite specii; analiza reziduurilor de pesticide din laptele matern; cercetări privind nutriția în primele 1.000 de zile de viață; caracterizarea rolului dietei în prevenirea și terapia bolilor digestive; studiul mecanismelor care stau la baza interacțiunilor aliment-medicament; identificarea de metode pentru controlul bolilor parazitare de origine alimentară.

 

Șef lucr. dr. Banc Roxana
E-mail: roxana.banc@umfcluj.ro
Telefon: 0374834820. Int. 2820

Specializare: Farmacie

Activitate didactică:

  • Activitatea didactică include:
    • la programul de studii de licență Farmacie (limba română): lucrări practice Chimia factorilor de mediu, igienă, nutriție (anul 3), curs opțional Dietoterapie (anul 4);
    • la programul de studii de licență Nutriție și Dietetică: curs și lucrări practice Aditivi alimentari, nutraceutice, alimente funcţionale (anul 3), lucrări practice Chimia Alimentelor (anul 1 și anul 2);
    • la programul de studii de licență Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic: lucrări practice Elemente de nutriție (anul 2);
    • la programul de studii de masterat Nutriția și calitatea vieții: curs și lucrări practice Gastrotehnie – prepararea dietetică a alimentelor (anul 1).
  • Alte activităţi didactice și de predare:
    • coordonare cerc ştiinţific studenţesc;
    • coordonare lucrări de licenţă, lucrări de disertaţie;
    • tutorat;
    • editare materiale didactice.

Activitate stiințifică: studiul detaliat al compoziției fenolice și evaluarea activității antioxidante a vinurilor; studiul profilurilor fenolice ale vinurilor care servesc ca instrumente valoroase pentru distingerea soiurilor de vinuri; analiza FT-IR însoțită de analiza multivariată a datelor ca instrumente de evaluare a calității și autenticității vinurilor; evaluarea in vivo a efectelor protectoare ale polifenolilor din vinuri asupra modelului de stres oxidativ indus de acrilamidă; evaluarea comportamentului alimentar şi a stilului de viaţă în rândul diverselor grupuri populaţionale (preferinţe şi obiceiuri de consum la copii; alimentaţie şi stil de viaţă la adolescenţi, practici de alăptare, calitatea vieţii vârstnicilor).

 

Șef lucr. dr. Mîrza Oana
E-mail: oana.stanciu@umfcluj.ro
Telefon: 0374834820. Int. 2820

Specializare: Farmacie

Activitate didactică:

  • Activitatea didactică include:
    • la programul de studii de licență Farmacie (limba română): lucrări practice Chimia factorilor de mediu, igienă, nutriție (anul 3);
    • la programul de studii de licență Nutriție și Dietetică: lucrări practice Bazele nutriției (anul 1), curs și lucrări practice Tehnologie și chimie culinară (anul 2);
    • la programul de studii de masterat Nutriția și calitatea vieții: Elemente de nutriție și bromatologie – curs opțional (anul 1), lucrări practice Suplimente alimentare și alimente funcționale (anul 1), lucrări practice și curs Aplicații în diseminarea rezultatelor științifice (anul 2).
  • Alte activităţi didactice și de predare:
    • coordonare cerc ştiinţific studenţesc;
    • coordonare lucrări de licenţă, lucrări de dizertaţie,
    • tutorat;
    • editare materiale didactice

Activitate stiințifică: analiza diverșilor contaminanți (în particular micotoxine) în matrici alimentare și lichide biologice; evaluarea riscului de expunere la micotoxine; evaluarea obiceiurilor alimentare și de stil de viață în diferite categorii populaționale (ex: practici de alăptare, preferințe și obiceiuri alimentare la copii și tineri, dieta adolescenților, consumul de băuturi energizante, ghiduri alimentare).