Disciplina Imunologie și alerglogie

Adresa: Str. Croitorilor, Nr. 19-21
Telefon: 0264535543
Fax: 0264535543
E-mail disciplină: imuno@umfcluj.ro

Şef de disciplină: Prof. Dr. Diana Deleanu
E-mail: diana.deleanu@umfcluj.ro

 

Disciplina de Imunologie și Alergologie a cunoscut o evoluție ascendentă în ultimii 10 ani, prin trecerea de la statutul de disciplină opțională la cel de obiect de studiu obligatoriu la toate facultățile din cadrul UMF Cluj-Napoca. De asemenea s-a introdus la Medicină Generală studiul Alergologiei (cursuri și stagii, la anul 6, în modulul de dermatologie). Paralel se desfășoară activitatea la Institutul Oncologic. Membrii actuali sunt cadre didactice cu experiență și tineri, cu preocupări de cercetare în domenii diverse, mergând de la imunodeficiențe și alergii, până la autoimunitate și imunologie tumorală. Activitatea de cercetare se reflectă într-un număr important de granturi și trialuri clinice naționale și internaționale, precum și în publicarea de articole în reviste prestigioase. Vizibilitatea acestui colectiv la nivel național este bună. Disciplina şi clinica de desfăşurare a principalelor activități clinice, Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie (IRGH) au obţinut prin evaluare titlul de Centru de Expertiză pentru Boli rare (imunodeficiențe, anafilaxii) de la Ministerul Sănătăţii şi respectiv Centru de Excelenţă al WAO (World Allergy Organization). Colegii din disciplină deţin funcţii importante în societăţi naţionale (de ex. Adriana Muntean este Vicepreşedinte a SRAIC) sau în comisii ale Ministerului Sănătăţii, Colegiului Medicilor. Membrii disciplinei au efectuat specializări în Marea Britanie, Franța, Germania, Italia și Suedia. Activitatea didactică este amplă, concretizată în cursuri de imunologie pentru studenții de Facultăților de Medicină, Medicină Dentară, Farmacie, Nutriție și Dietetică, respectiv de alergologie pentru studenţii de la Medicină Generală. Membrii disciplinei sunt angrenați în activități de excelență, cum ar fi coordonarea la nivel național a programului de imunodeficiențe la adulți, cercetări de pionierat în alergoanestezie, înființarea primei platforme de genomică funcțională în România, studiul alergiilor respiratorii și alimentare.

 

Lista alfabetică a personalului

  • Bălan Radu Gheorghe
  • Burz Claudia Cristina
  • Deleanu Diana
  • Dobrican Carmen Teodora
  • Muntean Adriana
  • Onitiu-Gherman Nadia
  • Pintea Irena

 

Colectivul disciplinei

 

Bălan Radu Gheorghe
Grad didactic: Asistent
E-mail: rgh.balan@gmail.com
Telefon: +40733136116

Medic specialist Alergologie și Imunologie Clinică din anul 2023, membru al Disciplinei de Imunologie și Alergologie din 2023.

Activitate didactică cu studenții de limba română și engleză de la toate facultățile din cadrul universității.

Domenii de interes: astmul bronșic alergic, imunoterapia specifică la alergen, terapiile biologice.

 

Burz Claudia Cristina
Grad didactic: Conferențiar
Telefon: 0264598361 int 222
E-mail: burz@umfcluj.ro

Medic primar în Oncologie Medicală- chimioterapie; din 2009 Doctor în Științe Medicale cu teza de doctorat : „Studii de farmacogenetică și farmacocinetică în cancerele colorectale„; rezident în a doua specialitate, Alergologie și Imunologie Clinică, anul IV. Domeniile de interes sunt imunologia fundamentală, imunologie tumorală, imunoterapia.

 

Deleanu Diana
Grad didactic: Profesor
Telefon: 0264432629
Fax: 0264432629
E-mail: deleanu@umfcluj.ro

Diana Deleanu este Profesor, șefa Disciplinei de Imunologie, cu o experiență de predare a acestei materii de 20 de ani (cu activitate la Imunologie, UMF Iuliu Hatieganu, din 1999).

Este inițiatoare învățământului obligatoriu de Alergologie şi Imunologie în UMF Cluj-Napoca.

A susținut cursuri la toate facultățile de medicină şi de medicină dentară din cadrul universității noastre şi alte universităţi din ţară.

A coordonat efectuarea de stagii pentru medicii rezidenţi în alergologie şi imunologie.

A publicat în domeniul imunologiei tumorale (domeniu efectuat şi lucrarea de doctorat) în care a şi alergologiei.

A contribuit la cursurile pentru studenții de Medicină.

Activitatea de cercetare se concretizează în 10 granturi şi numeroase trialuri clinice naționale şi internaționale. Subiectul cercetărilor se referă în principal la afecţiunile alergologice şi imunologice. A efectuat primele studii de epidemiologie în bolile alergice din România.

Este Președinta Societății Române de Alergologie si Imunologie Clinice din 2006. Este editor sef a Revistei Române de Alergologie şi Imunologie Clinice. În calitate de medic primar Interne și Alergologie şi Imunologie Clinică profesează la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie (IRGH) „Prof. Dr. O. Fodor”, instituție în care conduce compartimentul de Alergologie şi Explorări Funcţionale.

 

Carmen-Teodora Dobrican-Băruța
Medic specialist Alergologie și Imunologie Clinică
Grad didactic: Asistent
E-mail: carmen@umfcluj.ro

Medic specialist Alergologie și Imunologie Clinică din anul 2019, membru al Disciplinei de Imunologie și Alergologie din 2020. Are activitate didactică cu studenții de limba română, engleză și franceză de la toate facultățile din cadrul universității. Ca medic, profesează în cadrul IRGH „Prof. Dr. O. Fodor” în Ambulatorul de Alergologie și Imunologie Clinică.

 

Muntean Adriana
Grad didactic: Conferențiar

Adriana Muntean este membru al Disciplinei de Imunologie din 2004. Are activitate didactică cu studenții de limba română și engleză de la toate facultățile și colegiile din cadrul universității. Activitatea de cercetare este centrată pe studiul bolilor alergice Ca medic, profesează în cadrul IRGH „Prof. Dr. O. Fodor” în calitate de medic primar în Ambulatorul de Alergologie și Imunologie Clinică.

 

Onitiu-Gherman Nadia
Grad didactic: Șef lucrări

 

Pintea Irena
Grad didactic: Șef lucrări
Email: nedelea@umfcluj.roirennedelea@gmail.com

Scurta prezentare: medic primar Alergologie si Imunologie Clinica din anul 2013, Doctor in Medicina, membru al Disciplinei Imunologie si Alergologie din anul 2011. Domenii de interes: imunologia fundamentala, imunoterapia specifica la alergen, terapia biologica.

Rezumatul activitatii didactice curente: activitate de predare in cadrul Disciplinei Alergologie si Imunologie, la sectiile de limba engleza si romana, din anul 2011.