Disciplina Farmacologie, Toxicologie și Farmacologie clinică
Adresa – str. Marinescu, Nr. 23, et. 2
Șef de disciplină: Prof. dr. Anca Dana Buzoianu
E-mail: abuzoianu@umfcluj.ro
Telefon: 0264430352
Date de contact disciplină
E-mail: farmacol@umfcluj.ro
Telefon: 0374-834825
facebook: Farmacologie Cluj
Farmacologia ca specialitate medicală a fost predată încă din anul 1921, în cadrul Universităţii Daciei Superioare din Cluj, prof. dr. Gheorghe Martinescu fiind cel care a organizat activitatea didactică şi a iniţiat primele cercetări ştiinţifice de farmacologie la Cluj, în perioada 1921-1935. Cunoștințele în farmacologia fundamentală, farmacologia clinică și în terapeutică au crescut exponențial în ultimele decenii. Introducerea specialității clinice de Farmacologie clinică a marcat un moment de cotitură în cadrul disciplinei, datorită fapului că s-a început pregătirea specialiștilor farmacologi clinicieni și la noi în țară.
Educație
- Licență
Colectivul nostru asigură predarea Farmacologiei și a Farmacologiei clinice la toate programele de studiu ale Facultății de Medicină. Din anul universitar 2021-2022, membrii disciplinei susțin cursurile și lucrările practice de Etică și inegritate academică pentru studenții anului I.
- Master
Oferta educațională a fost extinsă și prin dezvoltarea Masteratului de Farmacologie clinică şi reguli de bună practică medicală, de 60 ECTS, 1 an de studiu.
Cursuri de farmacologie sunt incluse și în cadrul altor masterate ale Facultății de Medicină (Anestezie pentru asistenți medicali licențiați, Asistență medicală de urgență a pacientului critic, Terapie intensivă pentru asistenți medicali licențiați, Studii avansate în investigația criminalistică și în medicina legală, Malpraxis medical) sau din alte universități: Gastronomie, Nutriție și Dietetică Alimentară (USAMV).
- Postuniversitar
Oferta educațională a disciplinei cuprinde și cursuri postuniversitate de perfecționare profesională: Droguri și dependențe, Antibioticoterapie practică, Tratamentul durerii – actualități, Corticoterapia – prezent și viitor, Biostatistica medicală în studii clinice.
La disciplina noastră se asigură pregătirea în rezidențiat a specialiștilor de Farmacologie clinică, precum și stagiile de Toxicologie și de Farmacologie ale rezidenților în specialitățile Medicina muncii și Endodonție.
- Doctorat
Prof. dr. Anca Dana Buzoianu este conducător de doctorat, având sub îndrumare doctoranzi în domeniile farmacologiei clinice și farmacogeneticii. De asemenea, în cadrul anului de pregătire doctorala avansată, susține cursul de Etica cercetării științifice, obligatoriu, precum și cursurile opționale de Trialuri clinice, Actualități terapeutice în tratamentul AVC, din curriculumul Școlii doctorale.
Cercetare științifică
Cercetarea științifică a colectivului nostru este axată pe următoarele teme de cercetare principale:
- farmacogenetica anticoagulantelor orale, a medicației neuropsihice
- tratamente personalizate și variații farmacogenetice în artropatii, psoriasis, boli autoimune, boli alergice, boli cardio-vasculare și metabolice
- neuro-psiho-farmacologie
- studiul algeziologiei și inflamației experimentale,
- implicarea microbiotei intestinale în patologia umană
- identificarea și caracterizarea efectelor farmacologice ale compușilor activi din plante.
Centrul de cercetări al Disciplinei deține o infrastructură complexă (https://eeris.eu/ERIO-2000-000N-0063) ce permite desfășurarea studiilor de farmacogenetică și farmacocinetica medicamentelor. Centrul de cercetări deține și o parte destinată studiilor experimentale pe animale. Structura complexă a disciplinei permite astfel corelarea cercetării fundamentale cu cea clinică, ceea ce facilitează optimizarea terapiei farmacologice. Cercetările care se desfășoară în disciplină au dus la obținerea unor rezultate deosebite, concretizate prin numeroase publicații în reviste cu factor mare de impact, prin câștigarea de granturi naționale și interne.
În cadrul disciplinei noastre funcționează un cerc științific studențesc sub coordonarea d-nei conf. dr. Corina Bocșan, studenții fiind astfel implicați în activitatea de cercetare a catedrei.
Toți membrii Disciplinei de Farmacologie sunt medici rezidenți, specialiști sau primari în specialitatea farmacologie clinică, pe lângă diferitele specialități clinice inițiale pe care le au fiecare. Colectivul disciplinei este tânăr și competent, foarte apreciat de către studenți și în același timp performant în cercetare.
Colectivul disciplinei
BUZOIANU ANCA DANA
E-mail: abuzoianu@umfcluj.ro
Telefon: 0374-834825
Prof. univ. dr. Anca Dana Buzoianu este rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar în specialităţile pediatrie şi farmacologie clinică și şeful disciplinei de Farmacologie, Toxicologie şi Farmacologie Clinică a Facultăţii de Medicină din cadrul universității. Anca Dana Buzoianu a fost prima femeie decan din istoria Facultății de Medicină din Cluj-Napoca, fiind aleasă în această funcție pentru prima dată în anul 2008, iar apoi realeasă pentru încă două mandate, cu cel mai mare număr de voturi din universitate. În 2020, a preluat mandatul de rector al Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca, pe care îl va exercita până în 2024.
Sub conducerea sa, Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca a devenit prima facultate de medicină din centrul și sud-estul Europei care a primit Diploma de Recunoaștere a Calității – „Label CIDMEF”, certificat de calitate și performanță care apreciază conformitatea procesului educațional cu normele CIDMEF (Conferința Internațională a Decanilor și a Facultăților de Medicină de Expresie Franceză), precum și singura facultate de profil acreditată internațional din România de către AMSE/ASIIN – Association for Medical Schools in Europe.
Interese în cercetare: preocupări în domeniul farmacologiei experimentale privind studiul durerii şi al inflamaţiei, precum şi cercetări în domeniul neuropsihofarmacologiei. În ultimii ani, cercetarea ştiinţifică s-a axat pe aspecte de farmacogenetică, studiul implicării polimorfismelor genetice în răspunsul la tratament: farmacogenetica anticoagulantelor orale, al medicaţiei biologice şi neurotrope. Interes în domeniul de cercetare al neurostiințelor, neuroplasticității neuronale şi al terapiei personalizate. Are șase cărți ca autor unic și numeroase publicații și lucrări științifice în domeniile de interes, articole ISI şi indexate în baze de date internaţionale.
Distincţii:
- 2006 – Premiul ”Victor Papilian” al Facultății de Medicină – discipline fundamentale,
- 2007 – Marele Premiu ”Iuliu Hatieganu” al Universităţii pentru ”dezvoltarea unei structuri educaţionale inovative – Scoala doctorală a UMF Iuliu Hatieganu”,
- 2011 – Medalia de onoare – Ordinul Medicilor din Franţa,
- 2012 Premiul de excelenţă pentru implicare deosebită în activitatea didactică “Decanul anului” – Gala Sănătăţii Bucureşti,
- 2013 – Marele Premiu ”Iuliu Hațieganu” al UMF Cluj-Napoca pentru ”contribuţia deosebită avută în obţinerea Diplomei de certificare a calităţii educaţiei” – Label CIDMEF de către Facultatea de Medicină a UMF Cluj-Napoca din partea CIDMEF,
- 2015 – ”Diplomă de excelență” a Asociaţiei de Algeziologie din România pentru contribuţia remarcabilă adusă în studiul şi terapia durerii.
- 2018 – Ordinul Naţional de Merit în grad de Cavaler, acordat de Republica Franceză, pentru contribuția importantă pe care a avut-o pentru dezvoltarea francofoniei în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca, dar și în mediul academic și medical clujean.
- 2022 – Membru corespondent al Academiei de Științe Medicale
BOCSAN IOANA CORINA
E-mail: bocsan.corina@umfcluj.ro
Telefon: 0374-834825
Conferențiar universitar, Director al Departamentului de dezvoltare curriculară și pregătire pedagogică
Activitate clinică:- medic primar în specialitatea alergologie şi imunologie clinică, medic specialist farmacologie clinică
Activitate didactică: cursuri pentru studenții anului III-V secția engleză și română, cursuri de farmacologie și etica cercetării în diferite programe de masterat.
Activitate de cercetare în domeniul farmacologiei şi alergologiei – studii legate de influenţa medicamentelor și a unor produși naturali asupra inflamaţiei şi durerii experimentale, studii de neuropsihofarmacologie experimentală. Cercetare clinică în domeniul alergiilor alimentare și respiratorii, rolul vitaminei D în imunitatea adaptativă. Tehnici de laborator: ELISA, PCR.
Coordonator și membru în 17 proiecte educaționale și de cercetare în domeniul farmacogeneticii și alergologiei.
SEBASTIAN-MIHAI ARMEAN
E-mail: sebastian.armean@umfcluj.ro
Grad didactic: Șef de lucrări
Medic primar psihiatru și specialist farmacologie clinică la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, psiholog clinician și psihoterapeut.
Absolvent șef de promoție al Facultății de Medicină, UMF „Iuliu Hațieganu”, licențiat în Drept la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.
Domenii de interes: psihofarmacologie, farmacologia substanțelor de abuz, farmacogenetică, bioetică, reabilitarea, reinserția socială și creșterea calității vieții pacienților psihiatrici, creșterea aderenței la tratament, comunicare medicală, orientare pentru carieră, integrarea tehnicii și aparaturii moderne în procesul educațional, dezvoltarea și eficientizarea stilului personal de învățare.
Inițiatator și coordonator al COVID-19 PsyImpact & PsySafe Program (www.psysafe.org)
MILITARU FLORENTINA CLAUDIA
E-mail: claudia.militaru@umfcluj.ro
Telefon : 0374-834825
Grad didactic: Șef de lucrări
Activitate clinică: medic specialist în specialitatea oncologie medicală, medic specialist farmacologie clinică
Activitate didactică: cursuri și lucrări practice pentru studenții anului III, IV și V secția franceză și română; cursuri de farmacologie în programul de masterat; cursuri de Etică și integritate academică cu studenții anului I Medicină (secția română și franceză)
Activitate de cercetare: studii de farmacogenetică, investigator principal și subinvestigator în studii clinice în domeniul oncologiei medicale
NEAG MARIA
E-mail: maria.neag@umfcluj.ro
Grad didactic: Șef de lucrări
Medic primar în specialitatea farmacologie clinică.
Activitate de cercetare în domeniul farmacologiei experimentale și farmacologiei clinice (farmacocinetică și farmacoeconomie).
Membru în mai multe proiecte de cercetare în domeniul farmacocineticii.
Activitate didactică: Efectuarea de lucrări practice/cursuri cu studenții:
- anului III, IV si V MG
- anului II MD
- anului III MGE
Profilului medical (AML, RI)
Domenii de interes științific: Farmacocinetică, farmacoeconomie
SABIN OCTAVIA
E-mail: octavia.sabin@umfcluj.ro
Telefon: 0374834825
Grad didactic: Șef de lucrări
Activitate didactică: cursuri și lucrări practice de Farmacologie cu studenții anului III Medicină (secția română și franceză) și Medicină dentară, cursuri de Etică și integritate academică cu studenții anului I Medicină (secția română și franceză)
Activitatea de cercetare: (ORCID: 0000-0003-4457-8456 ) Teza de doctorat în domeniul farmacogeneticii, finalizată în 2014, a studiat implicațiile polimorfismelor unor gene implicate în farmacocinetica unor medicamente antiepileptice și consecințele clinice ale acestora. În domeniul farmacologiei fundamentale sunt interesată de studii de inflamație, durere și studii cardiovasculare pe modele animale. Preocupările mele de cercetare merg și în domeniul clinic, de farmacologie cardiovasculară, atât în partea ei de farmacologie clinică, prin evaluarea aderenței pacienților la anumite tratamente, cât și în partea de farmacogenetică.
VESA STEFAN CRISTIAN
E-mail: stefan.vesa@umfcluj.ro
Grad didactic: Șef de lucrări
Director Departamentul de Cercetare, Dezvoltare și Inovare
Medic specialist Medicină internă, Medic specialist Farmacologie clinică
Activitatea didactică constă în efectuarea de stagii clinice de farmacologie pentru studenții de Medicină anii III, IV și V (secţia română şi engleză), Medicină dentară anul III (secţia română şi engleză) și cursuri de Farmacologie pentru studenții BFK anul I.
Activitatea științifică se axează pe studii clinice interdisciplinare din diverse domenii (farmacologie clinică, farmacogenetică, cardiologie, neurologie, etc).
Activitatea clinică implică managementul ambulatoriu al cazurilor de medicină internă.
BOCA ANDREEA
E-mail: boca.andreea@umfcluj.ro
Telefon: 0374834825
Grad didactic: Asistent universitar
Medic specialist dermato-venerolog, medic rezident farmacologie clinică, doctor în științe medicale
Activitate didactică: farmacologie generală și farmacologie clinică, secția română și secția engleză, medicină generală anii III-V, curs AMG, BFK
Direcții de cercetare: studii de farmacogenetică, ecografie cutanată, epidemiologie, dar și evaluarea eficienței unor extracte naturale în patologiile dermatologice.
Activitate internațională: articole științifice, capitole de carte, prezentări la congrese de prestigiu
Activitate clinică: specializată în domeniul dermato-esteticii, trainer pentru mai multe companii internaționale, investigator studii clinice, proiecte de cercetare în domeniul esteticii si coordonator al DEA Clinic.
CRĂCIUN IOAN CRISTIAN
E-mail: cristian.craciun@umfcluj.ro
Asistent universitar, medic primar Farmacologie clinică.
Activitate didactică: stagii clinice studenți
Activitate stiinţifică: teme principale de interes: diabetul zaharat şi complicaţiile acestuia, microbiota, obezitatea și patologii metabolice
Activitate clinică: medic primar farmacologie clinică;
DEAC ANDRADA
E-mail: deac.andrada@umfcluj.ro
Asistent Universitar, medic specialist Oncologie medicală
Student doctorand – domeniu: studiul farmacogeneticii în tratamentul cu fluoropirimidine
Activitate clinică: medic specialist oncologie medicală, subinvestigator în studii clinice.
Direcții de cercetare: studii de farmacogenetică și farmacocinetică în tratamentele oncologice, terapia durerii, evaluarea eficienței tratamentelor anticanceroase, frecvența, monitorizarea și prevenția reacțiilor adverse.
Activitate didactică: stagii practice linia română și engleză.
ISTRATOAIE SABINA
E-mail: sabina.istratoaie@gmail.com, aursulesei.sabina@elearn.umfcluj.ro
Telefon: 0744783181
Grad didactic: Asistent Universitar
Activitate clinică: medic rezident Cardiologie
Doctor în domeniul Medicină, cu teza intitulată “Factori predictivi pentru recurența fibrilației atriale postconversie”
Direcții de cercetare: Aritmii cardiace și farmacoterapie cardiovasculară
MIHU CARINA
E-mail: mihu.carina@elearn.umfcluj.ro
Telefon: 0727227462
Grad didactic: Asistent Universitar
Activitate clinică: Medic rezident Dermatovenerolog. Doctorand în domeniul Medicină, cu teza intitulată „Managementul pacienților cu psoriazis. Abordări terapeutice moderne”
Direcții de cercetare: farmacogenetica și implicațiile acesteia în dezvolarea de terapii individualizate pentru pacienții cu psoriazis, precum și alte boli cu componentă autoimună.
SÎRBU ALEXANDRU CONSTANTIN
E-mail: sirbu.alexandruconstantin@elearn.umfcluj.ro
Grad didactic: Asistent Universitar
Activitate: Medic rezident Boli Infecțioase
POP RALUCA MARIA
E-mail: raluca.pop@umfcluj.ro
Telefon: 0374834825
Grad didactic: Cercetător Științific III
Doctor în biotehnologii (2011), Master în managementul calităţii alimentelor (2010), Master în Farmacologie clinică și reguli de bună practică medicală (2019), Cercetător științific (din 2012).
Aplicarea de tehnici analitice (HPLC, UV-VIS, LC-MS) pentru determinarea compușilor bioactivi din plante cu rol antioxidant, antiinflamator și analgezic. Testarea produșilor naturali pe diverse modele experimentale. Determinarea biomarkerilor de calitate și autenticitate a plantelor. Evaluarea polimorfismelor genetice ale enzimelor de metabolizare ale medicamentelor. Evaluarea reacțiilor adverse induse de medicamente (antiinflamatoare nesteroidiene, corticosteroizi și anticoagulante). Determinare medicamente antiepileptice.