Disciplina Genetică medicală

Adresa: Str. Pasteur, Nr. 6
Telefon: 0264597794

Şef de disciplină: Conf. dr. Andreea Cătană

 

Disciplina de genetică există din anul 1923, întemeiată sub numele de Biologie medicală de către Rene Janel. In perioada 1950-70 disciplina a fost condusă de către Acad. V. Preda, căruia i-au succedat Prof. Dr. Octaviana Crăciun, Prof. Dr. Lucia Bareliuc şi Prof. Dr. Ariana Protase. Din anul 1997 până în anul 2017, şeful disciplinei a fost Prof. Dr. Ioan V. Pop, care propune Decanatului Facultăţii de Medicină, schimbarea curriculei şi implicit a numelui din ”Biologie-Genetică” în ”Genetică Medicală”. Genetica Medicală este inclusă în grupa specilalităţilor medicale din nomenclatorul Ministerului Sănătăţii.

Disciplina are două compartimente:

  1. didactic – situat în clădirea „Pasteur”, nr. 6, aripa de nord, la mansardă, unde există 5 săli de lucrări cu studenții
  2. de cercetare – situat în clădirea „Pasteur”, nr. 6, aripa de sud, la parter, unde există un laborator în care se desfășoară manopere de citogenetică, genetică moleculară și experimente utilizând culturi celulare

 

Colectivul disciplinei

 

Dr. Popp Radu Anghel
E-mail: anghel.popp@umfcluj.ro

Grad didactic: Conferenţiar universitar

Licențiat în biologie (UBB Cluj-Napoca), a obținut licența și în medicină la UMF Iuliu Hațieganu, Cluj-Napoca în anul 2002.
Este biolog specialist din anul 2004 și medic primar în specialitatea Genetică medicală din anul 2015.

Activitate didactică: predare la secțiile română și franceză Facultatea de Medicină și Medicină dentară

Activități de cercetare: genetica medicală și fundamentală.

 

Militaru Mariela Sanda

Grad didactic: Șef lucrări

Medic primar genetică medicală
Medic primar medicină de laborator
Doctor în medicină

Activitate didactică

  • cursuri si lucrari practice de Genetica Medicala pentru studentii facultatii de medicina(sectile romana si franceza) si pentru studentii facultatii de medicina dentara(sectiile romana si franceza)
  • coordonator al cercului de Genetica Clinica

Ariile de interes: Genetica medicala (analize de laborator prin tehnici de citogenetica si genetica moleculara pentru diagnosticul bolilor genetice; consiliere genetica), Infertilitate, Diagnostic prenatal, Oncogenetica

Competențe: Infertilitatea de cuplu, Citogenetica prenatala si postnatala, Tehnici de biologie moleculara (PCR,PCR-RFLP,RT-PCR,tehnici de secventiere), Management medical

Cursuri postuniversitare:

  • 1997- Stagiu de citogenetica la Institutul de Genetica Umana Homburg, Germania;
  • 2001-2002 Stagiu de citogenetica prenatala si genetica moleculara ,Versailles, Franta.
  • 2004- Curs Bioinformatics an genome based medicine-UMF,Cluj-Napoca,Romania
  • 2008- Practical course of molecular cytogenetics-FISH-UMF Timisoara,Romania
  • 2013 Cursul romano-francez: Actualitati in medicina fetala, Analize citogenetice in patologia fetala,UMF Iasi,Romania
  • 2021-Cursul Erasmus Hope-Oncogenetics-UMF Iasi,Romania

Membru in :

  • Societatea Europeana de Genetica Umana (ESHG)
  • Societatea Europeana de Citogenetica (ECA)
  • Societatea Romana de Biologie Celulara (SRBC)
  • Societatea Romana de Medicina de Laborator (SRML)
  • Societatea Romana de Medicina perinatala (ARMPR)
  • Societatea Romana de Genetica Medicala (SRGM)
  • Membru in comisia de citogenetica SRGM
  • Membru in consiliul de Departament

 

Cornean Rodica Elena
E-mail: elena.cornean@umfcluj.ro

Grad didactic: Șef de lucrări

Dr. Cornean Rodica este medic primar de pediatrie, supraspecializarea endocrinologie pediatrică si doctor în Științe Medicale- specialitatea Pediatrie.

Stagii de pregatire profesională:

  • 2 ani în endocrinologie pediatrică în Paediatric Endocrinology Centre- University College of London (UCL) ca și ESPE Clinical Fellow (“The European Society for Paediatric Endocrinology Clinical Fellow”) și
  • 3 luni în genetică medicală (citogenetică și genetică biochimică) în Centre de Génétique Humaine din Centre Hospitalier Universitaire –CHU Sart Tilman, Liège, Belgia.

Activitate didactica: titular curs Medicină Generală anul II, secția Engleză; Lucrări practice Medicină Generală secția Engleză și Română; cursuri postuniversitare de endocrinologie pediatrică

Activitate stiintifica: Expert IMPLEMENT (EU Research Project on the Implementation of Chronic Care Improvements), membră în 3 granturi de cercetare naţionale (CNCSIS și CEEX); responsabila cu 2 proiecte educaţionale şi de formare medicală continuă sub egida Socrates Erasmus, publicaţii şi prezentări la congrese naţionale şi internaţionale
Activitate clinica integrată în Clinica Pediatrie II, din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii, Cluj Napoca.

Domeniile de interes: patologia endocrină şi genetică la pacienţii pediatrici: anomalii ale creşterii şi pubertăţii, patologia adrenala, efectele endocrine ale neoplaziilor la copil, displaziile scheletale.

 

Cătană Andreea
E-mail: catanaandreea@gmail.com

Titular curs Medicină Generală anul 2, secția Engleză și Medicină Dentară secția Engleză
Lucrări practice Medicină Generală secția Română și Engleză, Medicină Dentară secția Română și Engleză
Medic primar Genetică medicală IOCN Cluj
Coordonator al Cercului studențesc de Genetică Clinică

 

Dronca Eleonora
E-mail: eleonora.dronca@umfcluj.ro

Grad didactic: Șef de lucrări

Dr. Dronca Eleonora este absoventă a UMF Iuliu-Hațieganu, Cluj-Napoca (2002) și medic primar de Genetică Medicală. Ca o continuare a activității de cercetare din cadrul a două proiecte CEEX: „Markeri endofenotipici și genetici în schizofrenie: analiza polimorfismului genelor MTHFR și PON1; relația genotip–fenotip” și „Caracterizarea biochimică și genetică a metabolismului homocisteinei și a statusului redox în autism: analiza polimorfismului genelor MTHFR și PON1; relația genotip–fenotip”, in anul 2004 Dr. Dronca a început pregătirea doctorală în domeniul Medicină, finalizată cu lucrarea „Polimorfismul PON1 și MTHFR în autism și schizofrenie” sub îndumarea Prof. Univ. Dr. Ioan Victor Pop.

Din anul 2015, Dr. Eleonora Dronca este sef de lucrari la Disciplina Genetică medicală, având activitate de predare la secțiile română și engleză.

Domenii principale de interes sunt consilierea genetica si diagnosticul clinic și molecular al bolilor genetice, in special din categoria bolilor de neurodezvoltare/neurodegenerative.

 

Miclea Diana

Grad didactic: Șef de lucrări

Domenii de activitate:

  • Medic specialist Pediatrie, medic primar Genetică Medicală, medic specialist Endocrinologie
  • Atestat Ultrasonografie generală
  • Specializare: DIU Endocrinologie și Diabetologie Pediatrică (2011, Université Paris Cité), DIU Citogenetica Clasică și Moleculară (2014, Université Paris Cité), FQ Endocrinologie Pediatrică (2018, Université Paris Cité), DIU Endocrinologia Reproducerii (2020, Université Paris Cité), DIU Dismorfologie și anomalii ale dezvoltarii (2020, Université Paris Cité)

Cercetare știintifică: boli genetice endocrine, boli genetice de metabolism, neurogenetică

Membru/coordonator adjunct în echipa centrelor românești de expertiză pentru boli endocrine rare și boli genetice de metabolism – membre ale rețelei europene de expertiză EndoERN si MetabERN

Coordonator Cerc Științific Studențesc – Cercetare translațională în neurogenetică, boli genetice endocrine și de metabolism

 

Tania Octavia Crișan
E-mail: tania.crisan@umfcluj.ro

Grad didactic: Asistent universitar

Dr. Tania Crișan este absolventă a UMF Iuliu-Hațieganu, Cluj-Napoca (2012), Asistent universitar Genetică Medicală (2018) și medic specialist Genetică Medicală (2022). Deține titlul de Doctor în Științe Medicale obținut în cadrul Radboud University Nijmegen, Olanda (2017).

Activitatea didactică include lucrări practice cu studenții de an 2 Medicină și Medicină Dentară (secțiile română și engleză), supraveghere și mentorat pentru studenții care își desfășoară proiectele individuale în laborator.

Domeniul de interes științific cuprinde mecanismele bolilor inflamatorii și interrelația acestora cu factorii de susceptibilitate genetică.

Cele mai recente cercetări au fost efectuate pe tema gutei și hiperuricemiei ca model de interacțiune între metabolism, inflamație, genetică și epigenetică, cu deosebit interes spre implementarea unor metodologii de genetică funcțională.

O listă a publicațiilor științifice poate fi consultată aici – Tania Octavia Crisan – Google Scholar

 

Ștefan Delia – Maria
E-mail: delia.stefan@elearn.umfcluj.ro

Grad didactic: Asistent Universitar

Medic specialist Genetica Medicala
Doctorand UMF Cluj-Napoca
Stagii de formare profesionala: Stagiu de genetica moleculara si biochimie, Spital Robert-Debré,
Paris, Franta

Activitate didactica: Lucrari practice medicina generala, sectia romana si franceza, stomatologie,
sectia romana si franceza

Interese: componenta genetica a patologiilor neurologice, în special a tulburărilor de neurodezvoltare; tehnicile de citogenetică și citogenetică moleculară, NGS

 

Nazarie Florina -Victoria
E-mail: nazarie.florina.victoria@elearn.umfcluj.ro

Grad didactic: Asistent universitar

Dr. Nazarie Florina-Victoria este doctorand din octombrie 2022 și medic specialist de Genetică medicală din ianuarie 2023. Din anul 2023 este asistent universitar în cadrul disciplinei Genetică Medicală având activitate didactică la secțiile română.

Domeniile de interes vizează influența anumitor variante genetice în etiologia cardiopatiilor si aortopatiilor, în special analiza variantelor patogene ale genelor ce cauzează dereglări ale căii de semnalizare RAS, analiza datelor de secvențiere de generație nouă (NGS), confirmarea variantelor găsite la NGS, prin secvențiere Sanger.