Biologie celulară și moleculară

Disciplina Biologie celulară și moleculară

Adresa: Str. Louis Pasteur nr. 6, Cluj-Napoca
Telefon: 0264594373, 0264408006
E-mail: biocel@umfcluj.ro

Șef de disciplină: Prof. dr. Adrian Florea
E-mail: florea@umfcluj.ro

 

Date despre disciplină – prezentare generală

Aflată în prezent în zona de interferență a mai multor discipline ca biofizica, biochimia, fiziologia și genetica, Biologia Celulară și Moleculară a apărut ca o consecință a evoluției medicinei, care a trecut de la o etapă bazată în principal pe noțiuni de anatomie și clinică la o etapă bazată pe noțiuni de biologie celulară și moleculară și de biochimie.

Disciplina (Catedra) de Biologie Celulară și Moleculară a fost înființată în anul 1978, iar din anul 1982 Laboratorul de Microscopie Electronică al Universității denumit astăzi „Fizician Dr. Dorin Poruțiu” a intrat în componența acesteia. Catedra a primit în 1998 titlul de Centru de Excelență, iar în anul 2001 au fost amenajate laboratoarele Centrului de Medicină Moleculară, acreditat de către CNCSIS în anul următor.

Din anul 2010 până în prezent Prof. Univ. Dr. Horea-Vladi Matei coordonează activitățile didactice și de cercetare desfășurate în cadrul Disciplinei, până atunci acestea fuseseră coordonate de către Prof. Univ. Dr. Gheorghe Benga încă de la înființare.

În prezent, activitățile Disciplinei de Biologie Celulară și Moleculară se desfășoară în amfiteatrele Universității și în spațiile proprii: sala de curs „John Wrigglesworth”, două săli de lucrări practice; alte laboratoare destinate activităților didactice și de cercetare: Laboratorul de Microscopie Electronică, Laboratorul de Spectroscopie de Rezonanță Magnetică Nucleară (RMN) și mai multe laboratoare de Biologie Moleculară (pentru diagnostic și cercetare, unde își desfășoară stagiile și rezidenții în specialitățile Medicină de Laborator și Microbiologie Medicală).

 

Activitate

Activitatea didactică – oferta educațională

Cursuri susținute la programele de licență

Biologia Celulară și Moleculară este obiect de studiu pentru studenții anului I ai Facultăților de Medicină și Medicină Dentară de la liniile de predare în limbile română, engleză și franceză. Cursurile și lucrările practice se desfășoară pe parcursul unui semestru și sunt acreditate cu 5 ECTS pentru Medicină, 3 ECTS pentru Medicină Dentară. Desfășurată în colaborare cu Disciplina Genetică Medicală, Biologia Celulară și Genetica este obiect de studiu pentru studenții anului I ai Facultății de Medicină la programul de studiu Asistență Medicală Generală. Cursurile și lucrările practice se desfășoară în limba română pe parcursul unui semestru și sunt acreditate cu 2 ECTS.

 

Cursuri susținute la programe de master

Organizat la disciplină, programul de master: Cercetări Avansate în Investigația Criminalistică și în Medicina Legală este primul masterat de acest tip din țară organizat de către universitățile de profil. Durata studiilor: 4 semestre, 120 ECTS, acreditat ARACIS; Forma de școlarizare: zi, cu frecvență; Limba de predare: română. Cursurile susținute de cadrele didactice de la disciplină sunt: Biologia Moleculară în Investigația Criminalistică și în Medicina Legală; Biologie Aplicată în Investigația Criminalistică și în Medicina Legală; Biologie Moleculară Aplicată în Explorările Complementare Specifice Medicinei Legale.

În cadrul programului de master: Biostatistică și Bioinformatică, cursul susținut este Medicină Moleculară, iar în cadrul programului de master: Tehnici și Metode de Reabilitare a Pacienților cu Boli Reumatologice, cursul susținut este Bazele Genetice și Moleculare ale Patologiei Reumatologice.

 

Activitatea de cercetare

Din 2010, la Disciplină activitățile de cercetare abordând câteva teme majore urmează două direcții de cercetare: 1. de Biologie Celulară prin: Studiul transportului apei prin membrana eritrocitelor și a altor celule izolate din diverse țesuturi și organe în diferite condiții experimentale; Analize ultrastructurale ale celulelor în condiții patologice și experimentale; Studiul polioxometalaților și al nanoparticulelor cu aplicațiile lor biomedicale, respectiv 2. de Biologie Moleculară prin: Determinarea profilelor ADN, respectiv HLA, în expertiza medico-legală a filiației – în cadrul laboratoarelor Institutului de Medicină Legală Cluj-Napoca care funcționează în spațiul disciplinei; Stabilirea profilelor HLA în populație și asocierea lor cu diferite stări patologice; Diagnosticul molecular al infecțiilor virale; Diagnosticul molecular al unor boli cu transmitere sexuală; Stabilirea polimorfismelor HLA și KIR în populație și asocierea lor cu diferite stări patologice sau manifestări psihice; Diagnosticul molecular al anemiilor congenitale prin defect de citoschelet; Diagnosticul defectelor genetice de glicozilare; Studii privind expresia genelor; Implicații ale unor markeri genetici și ale unor polimorfisme genetice în neuroștiințe; Studiul mutațiilor în gena CFTR la pacienți cu fibroză chistică; Diagnosticul unor boli genetice de metabolism (amino-acidopatii, boli ale metabolismului glucidic, mucopolizaharidoze), ș.a.

 

Conducătorii de doctorat în domeniul Medicină, afiliați IOSUD UMF„Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca

 

Cercuri științifice studențești organizate la disciplină

Activitățile de cercetare ale studenților se derulează pe parcursul fiecărui an universitar în cadrul: Cercului Științific Studențesc de Biologie Celulară și Moleculară (activ de la înființarea disciplinei în anul 1978) și a Cercului Științific Studențesc de Biologie Celulară și Patologie Moleculară (activ din anul 2019).

 

Activitatea clinică

  • Cadrele didactice care desfășoară activitate clinică sunt:
  • Prof. Univ. Dr. Horea-Vladi MATEI, medic primar Laborator Clinic cu integrare la Institutul de Medicină Legală Cluj-Napoca;
  • Conf. Univ. Dr. Mihaela Laura VICĂ, biolog cu jumătate de normă la Institutul de Medicină Legală Cluj-Napoca;
  • Șef lucrări Dr. Lucian FRENȚESCU, medic specialist Medicină de Laborator cu integrare la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj;
  • Asist. Univ. Drd. Alin-Dan CHIOREAN, medic specialist Medicină de Laborator cu integrare la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca.

 

Cadre didactice și de cercetare

 

MATEI Horea-Vladi Profesor, Șef de disciplină
E-mail: hmatei@umfcluj.ro
Telefon: +40 374 834 403

Medic primar Laborator Clinic, Doctor în Medicină

Activitate didactică: cursuri, lucrări practice cu studenții anului I la Facultățile de Medicină, respectiv Medicină Dentară, la linia de studiu în limba română; coordonarea activităților didactice și de cercetare a studenților în cadrul programului de master: Cercetări Avansate în Investigația Criminalistică și în Medicina Legală; coordonarea cercetării științifice studențești în cadrul Cercului Științific Studențesc de Biologie Celulară și Moleculară; coordonator științific lucrări de licență, dizertații și teze de doctorat; coordonarea activității medicilor rezidenți de Medicină de Laborator și Microbiologie Medicală în cadrul stagiului de Biologie Moleculară.

Activitate științifică: linii de cercetare: diagnosticul molecular al anemiilor congenitale prin defect de citoschelet; stabilirea polimorfismelor HLA și KIR în populație și asocierea lor cu diferite stări patologice sau manifestări psihice; diagnosticul molecular al unor boli cu transmitere sexuală; analiza moleculară a sensibilității la antibiotice a diferitelor tulpini bacteriene. Integrare la Institutul de Medicină Legală Cluj: diagnosticul molecular al infecțiilor virale; determinarea profilelor ADN, respectiv HLA în expertiza medico-legală a filiației.

 

FLOREA Adrian Profesor
E-mail: aflorea@umfcluj.ro
Telefon: +40 374 834 403

Biolog, Master în Biologie Celulară, Doctor în Biologie

Activitate didactică: Licență: cursuri, lucrări practice de Biologie Celulară și Moleculară cu studenții anului I la Facultatea de Medicină și respectiv Medicină Dentară (liniile de studiu în limbile română, engleză și franceză). Master: cursuri de Biologie Aplicată în Investigația Criminalistică și în Medicina Legală (în cadrul programului de masterat Cercetări Avansate în Investigația Criminalistică și în Medicina Legală). Coordonator științific lucrări de licență, dizertații și teze de doctorat.

Activitate științifică: studii morfologice şi ultrastructurale ale celulelor umane şi animale în condiții patologice și experimentale (țesuturi sau celule izolate din organism, celule cultivate etc.); studii morfologice și ultrastructurale ale biomaterialelor și altor materiale cu aplicații clinice și ale interacțiunilor dintre celule sau țesuturi și aceste materiale.

 

VULTURAR Romana Cleopatra Profesor
E-mail: vulturar.romana@umfcluj.ro
Telefon: +40 374 834 403

Medic primar Genetică Medicală, Master în Medicină Moleculară și Neuroștiințe, Doctor în Medicină

Activitate didactică: cursuri, lucrări practice – liniile română/franceză/engleză – Medicină, Medicină Dentară; cursuri, lucrări practice Medicină Moleculară la Masteratul Biostatistică și Bioinformatică; Coordonator: Cercul Științific Studențesc de Biologie Celulară și Patologie Moleculară, lucrări de licență/dizertație, lucrări de doctorat.

Activitate științifică: Boli genetice de metabolism și alte boli condiționate genetic, neuroștiințe, variante genice pentru BDNF/COMT/SERT/CRH/DRD4/DAT1, receptorul glucocorticoizilor (GR), receptorii CRHR1, OXTR; interleukine/receptori ai acestora (IL-1A/1B/IL-17R/IL-23R ș.a.), biomarkeri RMN (colaborare cu Institutul „P. Poni”). Metode: electroforeză ADN/ARN, PCR-RFLP/T-ARMS/RT-PCR/expresie genică/TaqMan RT-PCR, cromatografie, ELISA, videodensitometrie, microscopie (imersie/contrast de fază/fond întunecat).

 

VICĂ Mihaela Laura Conferențiar
E-mail: mvica@umfcluj.ro
Telefon: +40 374 834 403

Biolog, Master în Biologie Celulară, Doctor în Medicină

Activitate didactică: cursuri, lucrări practice cu studenții anului I la Facultățile de Medicină, respectiv Medicină Dentară, la liniile de predare în limbile română și franceză; cursuri și lucrări practice de Biologie Moleculară Aplicată în Explorările Complementare Specifice Medicinei Legale (în cadrul programului de masterat Cercetări Avansate în Investigația Criminalistică și în Medicina Legală); îndrumarea studenților în cadrul Cercului Științific Studențesc de Biologie Celulară și Moleculară; îndrumarea lucrărilor de licență și de dizertație.

Activitate științifică: diagnosticul molecular al bolilor cu transmitere sexuală; analiza moleculară a sensibilității la antibiotice a diferitelor tulpini bacteriene; diagnosticul molecular al infecțiilor virale; stabilirea polimorfismelor HLA și KIR în populație și asocierea lor cu diferite stări patologice sau manifestări psihice.

 

FRENȚESCU Lucian Șef lucrări
E-mail: lfrentescu@umfcluj.ro
Telefon: +40 374 834 403

Medic specialist Medicină de Laborator, Doctor în Medicină

Activitate didactică: cursuri, lucrări practice și consultații cu studenții anului I la Facultatea de Medicină și Medicină Dentară, la liniile de predare în limbile română și engleză, și cu medicii rezidenți în specialitatea Medicină de Laborator; lucrări practice cu studenții anului I de la Asistență Medicală Generală; îndrumarea studenților în cadrul Cercului Științific Studențesc de Biologie Celulară și Moleculară; îndrumarea lucrărilor de licență.

Activitate științifică: analiza proteinelor din membrana eritrocitară, testarea genetică în fibroza chistică, diagnosticul biochimic al fenilcetonuriei, diagnosticul infecției cu virusul SARS-CoV-2 și diagnosticul prenatal al anomaliilor cromosomiale prin tehnici de genetică moleculară.

 

CHIȘ Adina Ancuța Șef lucrări
E-mail: achis@umfcluj.ro
Telefon: +40 374 834 403

Biolog, Master în Biologie, Doctor în Biotehnologii

Activitate didactică: cursuri, lucrări practice – liniile română/engleză la Facultățile de Medicină/ Medicină Dentară; cursuri, lucrări practice cu studenții anului I Asistență Medicală Generală; cursuri, lucrări practice – Medicină Moleculară – Masteratul Biostatistică și Bioinformatică; Coordonator: Cercul Științific Studențesc de Biologie Celulară și Patologie Moleculară, lucrări de licență/dizertație.

Activitate științifică: Boli genetice de metabolism și alte boli condiționate genetic, neuroștiințe; variante genice pentru BDNF/COMT/SERT/CRH/DRD4/DAT1, receptorul glucocorticoizilor (GR), receptorii CRHR1, OXTR; interleukine/receptori ai acestora (IL-1A/1B/IL-17R/IL-23R ș.a.), biomarkeri RMN (colaborare cu Institutul „P. Poni”). Metode: electroforeză ADN/ARN, PCR-RFLP/T-ARMS/RT-PCR/expresie genică/TaqMan RT-PCR, cromatografie, ELISA, spectrometrie FT-IR, videodensitometrie, microscopie (imersie/contrast de fază/fond întunecat).

 

NICULA Gheorghe Zsolt Șef lucrări
E-mail: gnicula@umfcluj.ro
Telefon: +40 374 834 403

Medic specialist Sănătate Publică și Management, Master în Informatică și Biostatistică Medicală, Doctor în Medicină

Activitate didactică: cursuri, lucrări practice și consultații la Facultățile de Medicină/Medicină Dentară, liniile de predare în română/engleză; lucrări practice cu studenții anului I de la Asistență Medicală Generală; lucrări practice la Biologie Aplicată în Investigația Criminalistică și în Medicina Legală, masterat Cercetări Avansate în Investigația Criminalistică și în Medicina Legală; cursuri, lucrări practice la Bazele Genetice și Moleculare ale Patologiei Reumatologice, masterat Tehnici și Metode de Reabilitare a Pacienților cu Boli Reumatologice; îndrumarea studenților în cadrul Cercului Științific Studențesc de Biologie Celulară și Moleculară; îndrumarea lucrări de licență/dizertație.

Activitate științifică: aspecte ultrastructurale ale țesuturilor animale și umane; studiul transportului apei prin membrana eritrocitelor și a celulelor izolate din diferite țesuturi și organe; stabilirea profilurilor HLA în populație și asocierea lor cu diferite stări patologice.

 

CHIOREAN Alin-Dan Asistent universitar, doctorand
E-mail: Chiorean.Alin@umfcluj.ro
Telefon: +40 374 834 403

Medic specialist Medicină de Laborator, doctorand în Medicină

Activitate didactică: lucrări practice și consultații cu studenții anului I la Facultățile de Medicină, respectiv Medicină Dentară, la liniile de predare în limbile română, franceză și engleză; lucrări practice și consultații cu studenții anului I de la Asistență Medicală Generală; îndrumarea cercetării științifice studențești în cadrul Cercului Științific Studențesc de Biologie Celulară și Moleculară.

Activitate științifică: Studiul markerilor genetici – HLA implicați în patologia tiroidiană.

  

BÂLICI Silvia-Ștefana Cercetător Științific III
E-mail: sbalici@umfcluj.ro
Telefon: +40 374 834 403

Chimist, Master în Electrochimie Aplicată, Doctor în Chimie, Licențiat în Filosofie

Chimist specialist în Genetică – Chimia Acizilor Nucleici

Activitate didactică: lucrări practice de Biologie Moleculară în Investigația Criminalistică și în Medicina Legală (în cadrul programului de masterat Cercetări Avansate în Investigația Criminalistică și în Medicina Legală); îndrumarea cercetării științifice studențești în cadrul Cercului Științific Studențesc de Biologie Celulară și Moleculară; îndrumarea activităților de cercetare a masteranzilor și doctoranzilor.

Activitate științifică: diagnosticul molecular al anemiilor congenitale prin defect de citoschelet; diagnosticul molecular al infecției cu HPV; studiul transportului apei prin membrana eritrocitelor și a celulelor izolate din diverse țesuturi și organe în diferite condiții experimentale/patologice; sinteza și caracterizarea nanoparticulelor și a polioxometalaților cu aplicațiile lor biomedicale.