DENUMIRE MASTERAT – TEHNICI ȘI METODE DE REABILITARE A PACIENȚILOR CU BOLI REUMATOLOGICE
DIRECTOR DE PROGRAM – Conf. Dr. Rodica Ana Ungur
DURATA – 2ani, 4 semestre
CREDITE ECTS – 120 credite
FORMA DE ORGANIZARE – Cu frecvență
DESCRIERE, MISIUNE, OBIECTIVE
Motivaţia existenţei masteratului „Tehnici şi metode de reabilitare a pacienţilor cu boli reumatologice”, cu durata de 2 ani, constă în dorinţa de a oferi absolvenţilor programului de licenţă Balneofiziokinetoterapie şi Recuperare Medicală posibilitatea continuării studiilor de specialitate în domeniul reabilitării pacienţilor cu boli reumatologice, în conformitatea cu procesul Bologna, precum și aceea de a oferi posibilitatea de a dobândi cunoștințe aprofundate în domeniul reabilitării patologiei reumatologice absolvenților facultăților de Medicină.
Misiunea masteratului “Tehnici şi metode de reabilitare a pacienţilor cu boli reumatologice” este formarea de profesionişti, lideri în domeniul fiziokinetoterapiei, cu cunoştinţe solide teoretice şi practice în domeniul reabilitării pacienţilor cu boli reumatologice.
Obiectivul principal al masteratului „Tehnici şi metode de reabilitare a pacienţilor cu boli reumatologice” constă în aprofundarea cunoştinţelor de reabilitare medicală în patologia reumatologică, precum şi dezvoltarea abilităților de cercetare ştiinţifică în această patologie.
Obiectivele specifice sunt:
- pregătirea unor specialişti capabili să înţeleagă şi să aplice principiile reabilitării medicale în bolile reumatologice
- optimizarea tratamentului în bolile reumatologice prin programe adecvate de fiziokinetoterapie
- oferirea unui cadru intredisciplinar larg, dar strâns corelat cu problemele specifice reabilitării, în bolile reumatologice
- formarea unei strategii de ansamblu în abordarea realistă, critică a problemelor de reabilitare în bolile reumatologice, cu identificarea posibilităţilor şi limitelor reabilitării medicale
- integrarea masteratului ’’Tehnici şi Metode de Reabilitare a Pacienţilor cu Boli Reumatologice’’ în ansamblul politicii naţionale de susţinere a programelor care vizează prevenirea dizabilităţii şi reintegrarea socio-profesională şi familială a persoanelor cu dizabilităţi.
Adresabilitate
Programul de studii universitare de masterat „Tehnici și metode de reabilitare a pacienților cu boli reumatologice” se adresează în special absolvenţilor programelor de studii de licență Balneofiziokinetoterapie şi Recuperare Medicală, reprezentând ciclul doi de formare universitară a acestora în sistemul Bologna şi absolvenţilor Facultății de Medicină, dar și altor specializări din domeniul sănătății (farmaciști, asistenți medicali, kinetoterapeuți, fizioterapeuți, profesori de cultură fizică medicală, terapeuți ocupaționali etc) și din domenii conexe (profesori de educație fizică, biologi, psihologi, specialiști în inginerie medicală, fizicieni etc), posesori ai unei dipome de licenţă de minim 180 de credite, eliberată de o universitate acreditată ARACIS.
COMPETENȚE PROFESIONALE
- Capacitatea de a utiliza concepte și principii specifice reabilitării reumatologice pentru a indica sau efectua programe de kinetoterapie, masoterapie, electroterapie, hidrotermoterapie, balneoterapie, terapie ocupațională în bolile reumatologice și de a le integra într-un program complex de reabilitare medicală adaptat patologiei tratate, complicațiilor acesteia și asocierilor morbide.
- Capacitatea de a analiza critic răspunsul terapeutic la programele de fiziokinetoterapie și eventualele reacţii adverse și de a efectua la nevoie corectarea acestora.
- Capacitatea de a realiza un bilanț complex funcţional și de calitate a vieții în bolile reumatologice.
- Abilitatea de a alege, de a aplica și de a oferi instrucțiuni pentru utilizarea de orteze, proteze și dispozitive de facilitare, abilitatea de a întocmi și realiza un program de terapie ocupatională adecvat bolilor reumatologice.
- Capacitatea de a utiliza tehnici de comunicare și un limbaj adecvat pentru a realiza educația medicală pentru profilaxia, tratamentul și recuperarea bolilor reumatologice.
- Capacitatea de a dezvolta programe de reabilitare complexe în bolile reumatologice și proiecte de cercetaree cu potențial de continuare în cadrul studiilor doctorale.
COMPETENȚE TRANSVERSALE
- Conceperea și realizarea unor proiecte de reabilitare medicală în domeniul bolilor reumatologice, centrate pe rezolvarea unor probleme specifice de dizabilitate, cu evaluarea corectă a rezultatelor estimate, a timpului de implementare a proiectului și a riscurilor aferente, în condiții de respectare a eticii și a normelor de sănătate și securitate în muncă.
- Elaborarea și realizarea unor proiecte inovative concordante cu nivelul de pregătire, cu distribuirea și analiza realizării sarcinilor specifice în cadrul echipei complexe de reabilitare în bolile reumatologice, cu identificarea și asumarea responsabilă a rolurilor de conducere a activității grupurilor profesionale.
- Elaborarea, redactarea și susținerea de lucrări științifice de specialitate în domeniul reabilitării bolilor reumatologice în cadrul unui unui plan de dezvoltare personală (carieră), bazat pe diagnoza nevoilor de formare identificate și pe autocontrolul procesului activ de învățare.
CALIFICARE ȘI OPORTUNITĂȚI DE CARIERĂ
După absolvire și promovarea examenului de finalizare a studiilor se obține calificarea de:
Specialist în tehnici și metode de reabilitare a pacienților cu boli reumatologice
Ocupaţii care pot fi practicate pe piaţa muncii în urma obținerii calificării (cod COR):
- fiziokinetoterapeut (226401)
- fizioterapeut (226402)
- cercetător în fiziokinetoterapie (226403)
- asistent de cercetare în fiziokinetoterapie (226404)
- kinetoterapeut (226405)
- profesor de cultură fizică medicală (226406)
Limba de predare: Limba română
Loc de desfăşurare a activităţilor: U.M.F. „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.
Discipline implicate: Reabilitare Medicală, Informatică Medicală şi Biostatistică, Psihologie Medicală
Durata studiilor: 4 semestre, 120 ECTS, acreditat ARACIS.
Forma de şcolarizare: zi, cu frecvenţă.
Pentru mai multe informaţii contactaţi directorul programului de masterat:
Conferențiar dr. Rodica Ana Ungur, telefon: 0264207021 int. 250 sau membrii Disciplinei de Reabilitare Medicală, telefon: 0264207021 int. 161, 183 sau 180, e-mail: balneo@umfcluj.ro
Metodologia de admitere poate fi consultată în atașament.