Disciplina Chimie analitică şi analiză instrumentală
Șef de disciplină: Prof. dr. Radu Oprean
Adresa: Cluj-Napoca, Str. Louis Pasteur nr. 4
Secretariat
Telefon: 0374834839
E-mail: roprean@umfcluj.ro
Chimia analitică a figurat în planul de învăţământ din anul universitar 1909-1910 până în 1919 în limba maghiară, titularul cursurilor fiind prof. Fabinyi Rudolf, iar din 1919 în limba română. Primele cursuri de chimie anorganică și analitică au fost susținute de acad. Gheorghe Spacu (1919-1927). După terminarea celui de-al doilea Război Mondial, odată cu reîntoarcerea universității din exilul de la Sibiu cursurile de chimie analitică sunt reluate de acad. Raluca Ripan (1946-1948). După reforma învățământului din anul 1948 și reînființarea Facultății de Farmacie, cursurile sunt reluate de primul ei decan, prof. Erwin Popper (1948-1967), urmate în deceniile următoare succesiv de către Liviu Roman (1967-1996), Robert V. Săndulescu (1996-2017) și Radu N. Oprean, Cecilia Cristea, Ede Bodoki (2017- prezent).
Disciplina de Chimie Analitică și Analiză Instrumentală este o disciplină fundamentală care pune bazele în educația viitorilor farmaciști, fiind esențială pentru a putea înțelege mai târziu materii de specialitate cum sunt: Toxicologie, Chimie Farmaceutică, Chimie Terapeutică sau Analiza Medicamentului. În practica farmaceutică, chimia analitică este utilizată în mod uzual în industria farmaceutică, dar și în alte industrii conexe, cum ar fi cea a cosmeticelor, a suplimentelor alimentare, fitoterapicelor, etc.
Disciplina de Chimie Analitică și Analiză Instrumentală are o ofertă educațională la nivel de licență, masterat și doctorat.
La nivel de studii de licență, disciplina de Chimie Analitică și Analiză Instrumentală cuprinde trei materii dedicate studenților din anii I și al II-lea ai Facultății de Farmacie, secția Farmacie, liniile română, franceză și engleză:
Chimie Analitică Calitativă (anul I, semestrul al II-lea)
- Chimie Analitică Cantitativă (anul II, semestrul I)
- Analiză Instrumentală și Tehnici de Separare (anul II, semestrul al II-lea)
În plus, disciplina oferă cursuri și lucrări practice de Noțiuni fundamentale de chimie pentru studenții Facultății de Medicină Generală, liniile română și engleză.
De asemenea, disciplina are la dispoziție trei cursuri opționale:
- Învățare și comunicare eficiente (Facultatea de Farmacie, secția Farmacie – liniile română și franceză; Facultatea de Farmacie, secția Nutriție și Dietetică – linia română)
- Sfaturi pentru învățare și comunicare eficiente (Facultatea de Medicină Dentară – linia română)
- Aplicațiile electrochimiei în analiza biomedicală (Facultatea de Farmacie, secția Farmacie – linia română)
Pentru toate acestea, disciplina dispune de un laborator modern, renovat în 2009, dotat cu toate utilitățile și echipamentele necesare pentru activitatea didactică și de cercetare.
Pentru studiile doctorale, disciplina dispune de 4 conducători de doctorat:
- Prof. dr. Robert Săndulescu
- Prof. dr. Radu Oprean
- Prof. dr. Cecilia Cristea
- Prof. dr. Ede Bodoki
Infrastructura disciplinei cuprinde următoarele spații: sala de lucrări practice „Liviu Roman”, sala de balanțe, laboratorul de analize instrumentale, laboratorul de metode de separare, sala seminar-bibliotecă la parterul clădirii și laboratorul de metode electrochimice la etaj.
Laboratoarele de cercetare ale disciplinei sunt echipate cu aparatură specifică, care poate fi consultată aici: EERIS: Infra Public Profile
Colectivul disciplinei
Șef de disciplină: Prof. dr. Radu Oprean
E-mail: roprean@umfcluj.ro
Telefon: 0374834839
Specializare:
- Farmacist, absolvent al Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca (1997), cu masterat în Analiza medicamentului (2003, UMF ”Iuliu Hațieganu”), doctor în Științe medicale, domeniul Farmacie (2001, UMF ”Iuliu Hațieganu”).
- Inginer chimist, absolvent al Facultății de Chimie din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca (1992).
- Studii postdoctorale la Universitatea din Liege – Belgia (2003).
Activitate didactică:
- Cursuri și laboratoare de Chimie Analitică Calitativă, Cantitativă și Analiză Instrumentală la programul de studii Farmacie; Noțiuni de Chimie Generală la programul de studii Medicină;
- Cursuri de specialitate în domeniul chimiei analitice aplicate din cadrul masteratelor de Științe farmaceutice aplicate, Industrie farmaceutică, Toxicologia medicamentului și a mediului, respectiv Cosmetologie ale Facultății de Farmacie.
- Cursuri și seminarii în cadrul Școlii doctorale a UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca: Documentare științifică. Scientometrie; Proiectarea și managementul granturilor; Analiza structurala organica prin spectrometrie de masă.
Activitate profesională:
Tehnici de separare cromatografice si electroforetice (TLC, CE, HPLC, GC) în analiza compuşilor bioactivi, substanţe medicamentoase, extracte vegetale, alimente şi poluanţi; metode spectrale şi spectrometrie de masa; analiză chirală; validarea metodelor analitice şi chemometrie.
Activitate stiințifică: A publicat peste 100 de articole cu peste 2300 de citări, având un indice Hirsch de 22.
Prof. dr. Cecilia Cristea
E-mail: ccristea@umfcluj.ro
Telefon: +40 0374834840 , + 40 721375789
Specializare:
Este directorul Departamentului Farmacie 1. Absolventã a Facultãţii de Chimie şi Inginerie Chimica a Universitãţii Babeş- Bolyai Cluj-Napoca şi a Facultãţii de Farmacie a Universitãţii de Medicinã şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, a fost beneficiara unei burse a Guvernului Francez pentru realizarea tezei de doctorat în co-tutela între Universitatea Babeş-Bolyai şi Universitatea Rennes 1, Rennes, Franţa. Ulterior susţinerii tezei de doctorat a fost bursier AUF la Universitatea Sherbrooke, Canada şi bursier DAAD la Universitatea Ruhr, Bochum, Germania. Numeroasele stagii de cercetare în strãinãtate i-au adus multiple competenţe într-un domeniu de cercetare interdisciplinar -bioelectrochimia. Este Editor asociat al Microchemical Journal (Elsevier) şi membru în colectivul editorial al revistelor Journal of Pharmaceutical Analysis (Elsevier), Biosensors (MDPI), Sensors (MDPI), Chemistry Select (Wiley), Current Analytical Chemsitry (Bentham); membru în Consiliul Ştiinţific al Societãţii de Bioelectrochimie (BES) şi reprezentant regional al Societãţii Internaţionale de Electrochimie (ISE).
Activitate didactică:
- Cursurile la linia de studiu în limba Francezã
- Chimie Analiticã cantitativã (semestrul I)
- Analiza instrumentalã şi metode de separare (sem II) ;
- Cursul de Metode electrochimice de analizã (Farmacie linia de studiu în limba românã – an II, sem. II) ;
- Curs Şcoala Doctoralã – Electrochimia aplicatã ; Bio şi imunosenzori în analiza farmaceuticã şi biomedicalã ;
- Lucrãri practice şi seminarii la anul II Farmacie (linia de studiu în limba românã şi în limba francezã)
Domenii de interes clinic:
Metode moderne de detecţie a unor markeri tumorali pentru diagnostic precoce şi monitorizare terapie; detecţie sensibilã de neurotransmiţãtori, detecţia unor bacterii patogene ; transportul la ţintã al unor medicamente.
Activitate stiințifică:
Domenii de cercetare abordate: dezvoltarea și implementarea nanomaterialelor în dispozitivele electrochimice de detectare a moleculelor relevante din punct de vedere biologic și proiectarea de noi bio şi imunosenzori; dezvoltarea unor elemente biomimetice pentru senzori cu aplicații biomedicale; dezvoltarea de senzori purtabili pentru analiza descentralizatã a unor metaboliţi, biomarkeri tumorali, a unor medicamente, a probelor alimentare și de mediu; abordãri inovative privind implicarea metodelor electrochimice în transportul la ţintã al medicamentelor; dezvoltare de teste analitice rapide pentru detectia de bacterii patogene din alimente si probe de mediu.
Este autor şi coautor a peste 160 publicații, inclusiv capitole de carte şi 4 brevete, având peste 2700 de citări şi un Indice Hirsch 31.
În prezent coordoneaza trei proiecte de cercetare cu finanţatre europeană.
Prof. dr. Bodoki Ede
E-mail: bodokie@umfcluj.ro
Telefon: 0374834839
Specializare:
Farmacist specialist, absolvent al Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca (2001, șef de promoție), cu masterat în Analiza medicamentului (2004, UMF ”Iuliu Hațieganu”), doctor în Științe medicale, domeniul Farmacie (2009, UMF ”Iuliu Hațieganu”). Stagii de perfecționare sau de cercetare post-doctorale în laboratoarele unor personalități marcante în domeniul electroanalizei, biosenzorilor, separărilor chirale, polimerilor imprimați molecular, ingineriei biologice și a bioanalizei în general (prof. J-M. Kauffmann – Belgia, prof. M. Mascini – Italia, prof. J. Crommen – Belgia, prof. B. Blankert – Belgia, prof. F. Kilár – Ungaria, prof. A. Gáspár – Ungaria, prof. M. Masar – Slovacia, prof. L. Duntch – Germania, prof. C. Sabliov – SUA, prof. D. Spivak – SUA).
Activitate didactică:
- Cursuri și laboratoare practice la nivel de licență în Chimie Analitică Calitativă, Cantitativă și Analiză Instrumentală, Noțiuni de Chimie Generală la liniile de predare în limba română și engleză ale Facultății de Farmacie, respectiv ale Facultății de Medicină.
- Cursuri de specialitate în domeniul chimiei analitice aplicate în limba română și engleză din cadrul masteratelor de Științe farmaceutice aplicate, Industrie farmaceutică, Toxicologia medicamentului și a mediului, respectiv Cosmetologie ale Facultății de Farmacie.
Cursuri de specialitate în domeniul chemometriei și analizei multivariate a datelor din cadrul Școlii doctorale a UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.
Domenii de interes clinic:
Aplicații analitice în diverse studii in vitro și in vivo din domeniul farmaceutic și biomedical:
- dezvoltarea unor platforme analitice moderne în bioanaliză
- dezvoltarea unor sisteme terapeutice moderne în afecțiuni degenerative oculare, respectiv în managementul tumorilor cerebrale
Activitate stiințifică:
Prezintă o expertiză substanțială într-un spectru larg de tehnici analitice aplicate în domeniul biomedical, analize farmaceutice, de mediu și alimentar, cum ar fi separări electroforetice și cromatografice de înaltă performanță, spectroscopie moleculară (Raman, SERS), tehnici analitice cuplate (LC-MS, EC-MS, spectroelectrochimie), (bio)electroanaliză folosind diverse suprafețe de recunoaștere moleculară, inclusiv polimeri imprimați molecular (MIP). MIP-urile sunt exploatate atât în scop analitic, oferind selectivitate dedicată oricărui tip de molecule țintă, cât și ca rezervoare de substanțe medicamentoase pentru transport și cedare controlată. Studiul diferitelor interacțiuni moleculare, inclusiv chirale, la interfețe solide sau lichide și mimarea electrochimică a biotransformării oxidative de faza I a diferitelor xenobiotice sunt, de asemenea, în centrul atenției. Diverse instrumente chemometrice (design experimental, analiză de date multivariată) sunt exploatate constant în dezvoltarea metodelor analitice, optimizarea proceselor și în analiza/prelucrarea datelor.
Şef de lucrări dr. Mihaela Claudia Tertiş
E-mail: mihaela.tertis@umfcluj.ro
Telefon: 0374834840
Specializare:
- Doctor în Chimie (2014)
- Şef lucrări dr. (30.09.2019 – prezent)/ Cercetător (2012-2019) – Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca.
- Cercetător (2006-2009) – Universitatea “Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca.
- Doctorat în Chimie (2007-2013); Master în Electrochimie Aplicată (2006-2007); Licenţă în Inginerie Chimică (2001-2006) Universitatea “Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca.
- Post-doctorat (2014-2015) – Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca.
Activitate didactică:
- Titular curs:
- Chimie analitică calitativă (An 1 Farmacie, limba română);
- Noţiuni fundamentale de chimie generală (An 1 Medicină, limba română).
- Titular lucrări practice:
- Chimie analitică calitativă (An 1 Farmacie, limba română);
- Chimie analitică cantitativă şi analiză instrumentală (An 2 Farmacie, limba română, Semestrul 1 şi 2);
- Noţiuni fundamentale de chimie generală (An 1 Medicină, limba română).
Domenii de interes clinic:
- Elaborarea de platforme compozite pe bază de nanomateriale (e.g. nanotuburi de carbon, grafene, nanoparticule metalice şi magnetice, etc.) pentru dezvoltare de (bio)senzori;
- Utilizarea metodelor electrochimice şi electroanalizei pentru aplicaţi în domeniul biomedical şi de mediu;
- Elaborarea de senzori imprimaţi, purtabili şi miniaturizaţi pentru aplicaţii pe teren sau in-vivo (ex. detecţia salivară a unor biomarkeri implicaţi în afecţiuni autoimune; detecţia unor biomerkeri de cancer sau a unor neurotransmiţători din fluide biologice, etc.);
- Dezvoltarea de senzori pentru detecţia de bacteria patogene prin intermediul factorilor de virulenţă sau a sideroforilor;
- Caracterizarea şi utilizarea unor nano- şi micro particule pentru incapsularea unor medicamente pentru terapie ţintită.
Activitate stiințifică:
- UEFISCDI Brainmap ID: U-1700-039U-0807 https://www.brainmap.ro/mihaela-tertis;
- ORCID ID: https://orcid.org/0000-0003-2572-6724
- Cercetător experimentat și autonom cu o activitate ştiinţifică concretizată prin numeroase publicații, vizibilitate internațională bună, precum și participări la mai multe granturi de cercetare ca director de proiect, membru sau membru cheie.
- Având experiență solidă în domeniul chimiei analitice, și în special în domeniul electrochimiei, interesul ei de cercetare se concentrează pe proiectarea și elaborarea de senzori și biosenzori pentru aplicații biomedicale și de mediu.
Șef de lucrări dr. Andreea Cernat
E-mail: ilioaia.andreea@umfcluj.ro
Telefon: 0374834842 ; + 40 744687814
Specializare:
- Absolventă a Facultății de Farmacie, din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj Napoca.
- În urma realizării unei teze de doctorat în codirecție cu Universitatea Paris Renée Descartes a obținut titlul de Doctor în Farmacie (UMF Cluj).
- A realizat numeroase stagii de cercetare în domeniul (bio)electrochimiei la universități de renume din străinătate.
Activitate didactică:
- Cursuri la Facultatea de Farmacie (linia de studiu în limba Franceză):
- Chimie analitică calitativă (Anul I);
- Chimie analitică cantitativă (Anul II, semestrul I);
- Cursul opțional „Aplicațiile electrochimiei în analiza biomedicală” pentru studenții Facultății de Farmacie (linia de studiu în limba română şi în limba franceză).
- Lucrări practice şi seminarii la anul I și II Farmacie (linia de studiu în limba română şi în limba franceză)
Domenii de interes clinic: Dezvoltarea de (bio)senzori electrochimici pentru detectarea rapidă a bacteriilor implicate în infecții asociate asistenței medicale.
Activitate stiințifică:
- Brainmap ID: U-1700-039E-3330, https://www.brainmap.ro/andreea-ilioaia-cernat
- ORCID ID: https://orcid.org/0000-0002-1091-432X
Cercetător autonom cu diverse direcții de cercetare în domeniul (bio)electrochimiei:
- Dezvoltarea de (bio)senzori electrochimici pentru detecția sensibilă și selectivă a biomarkerilor tumorali, neurotransmițătorilor și a bacteriilor patogene din probe de mediu, farmaceutice și biologice.
- Tehnici de imobilizare cu ajutorul chimiei click, elaborarea de nanostructuri prin intermediul litografiei nanosferice;
- Asocieri de nanomateriale (nanoparticule de metale nobile, nanomateriale pe bază de carbon, filme polimerice) cu aplicații în elaborarea de platforme de detecție.
Șef de lucrări dr. Bogdan Feier
E-mail: feier.george@umfcluj.ro
Telefon: 0374834840 ; + 40 740070164
Specializare:
- Absolvent al Facultății de Farmacie, din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca.
- În urma realizării unei teze de doctorat în cotutelă, a obținut titlul de Doctor în Farmacie (UMF Cluj) și Doctor în Chimie (Université Rennes 1, Franța).
- A realizat numeroase stagii de cercetare în domeniul bioanalizei și bioelectrochimiei la universități de prestigiu din străinătate.
Activitate didactică:
- Cursuri la Facultatea de Farmacie (linia de studiu în limba Franceză):
- Chimie analitică calitativă (Anul I, semestrul II);
- Chimie analitică cantitativă (Anul II, semestrul I);
- Analiza instrumentală şi metode de separare (Anul II, semestrul II);
- Cursul opțional
- Învățare și comunicare eficiente pentru studenții Facultății de Farmacia (linia de studiu în limba română şi în limba franceză), specializării Nutriție și dietetică și Facultății de Medicină Dentară.
- Lucrări practice şi seminarii la anul I și II Farmacie (linia de studiu în limba română şi în limba franceză)
Domenii de interes clinic:
Dezvoltarea de senzori și biosenzori electrochimici pentru monitorizarea tratamentului cu antibiotice și pentru diagnosticarea precoce a infecțiilor bacteriene
Activitate stiințifică: Dezvoltarea de senzori și biosenzori electrochimici sau optici pentru detecția sensibilă și selectivă a poluanților din mediu, biomarkerilor tumorali, neurotransmițătorilor, antibioticelor și bacteriilor patogenene din probe de mediu, farmaceutice și biologice.
Șef de lucrări dr. Bogdan-Cezar Iacob
E-mail: iacob.cezar@umfcluj.ro
Telefon: 0374834839
Specializare:
Farmacist, absolvent al Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca (2009). A obținut titlul de doctor în domeniul Farmacie (2014, UMF ”Iuliu Hațieganu”). A efectuat diverse stagii de perfecționare sau de cercetare în străinătate dobândind cunoștințe și competențe în domeniile imprimării moleculare, tehnicilor de separare (HPLC, electroforeză capilară), electroanalizei, separărilor chirale:
- Louisiana State University – Prof. David Spivak, 2018, 2022;
- University of Oslo – Prof. Leon Reubsaet, 2018;
- Leibnitz Institute for Solid State Materials Research Dresden – Dr. Evgenia Dmitrieva, 2015;
- University of Debrecen – Prof. Attila Gaspar, 2013;
- Universite de Liège – Prof. Philippe Hubert, 2011 and 2012;
- University of Toyama, Japan, 2012;
- Karl Franzens University of Graz – Prof. Martin Schmid, 2010
Activitate didactică:
La nivel de licență, cursuri și laboratoare practice în:
- Chimie Analitică Calitativă, Cantitativă și Analiză Instrumentală, secția română a Facultății de Farmacie
- Noțiuni de Chimie Generală la liniile de predare în limba română și engleză ale Facultății de Medicină
La nivel de masterat, cursuri de specialitate și laboratoare practice în domeniul chimiei analitice aplicate din cadrul masteratelor de:
- Industrie farmaceutică – limba engleză
- Toxicologia medicamentului și a mediului – limba română
- Cosmetologie – limba română
Domenii de interes clinic:
- Dezvoltarea de noi metode analitice (HPLC, electroforeză capilară, senzori optici și electrochimici) cu aplicații în domeniul farmaceutic, biomedical și de mediu.
- Dezvoltarea de polimeri imprimați molecular ca sisteme medicamentoase rezervor pentru tratamentul diverselor tipuri de cancer și afecțiuni degenerative oculare.
Activitate stiințifică:
- Experiență de peste 11 ani în sinteza receptorilor artificiali obținuți prin imprimare moleculară și în multiple tehnici de analiză instrumentală (HPLC, HPTLC, electroforeză capilară, electrocromatografie capilară, tehnici electrochimice, extracție în fază solidă, spectroscopie) cu aplicații în analiza probelor farmaceutice, biomedicale și de mediu. UEFISCDI ID (UEF-ID): U-1700-032Y-0202;
- ORCID ID: https://orcid.org/0000-0002-7956-1251
- Burse de cercetare științifice oferite de Erasmus+, AUF, SEE, POSDRU
- Membru în 15 granturi de cercetare, 1 carte publicată de o editură internațională; 5 capitole de cărți
- Web of Science și Scopus – peste 23 articole ISI; h-index: 12
Asistent dr. Oana-Alexandra Hosu-Stăncioiu
E-mail: hosu.oana@umfcluj.ro
Telefon: 0374834840
Specializare:
A obținut titlul de Doctor în Farmacie în 2017, teza fiind coordonată de Prof. Dr. Robert Săndulescu și Prof. Dr. Christopher Brett. A adus contribuții importante în domeniul bioelectrochimiei precum biosenzori electrochimici ce au la bază anticorpi, aptameri și ADN, și sinteza și utilizarea unor nanomateriale pentru obţinerea de suprafeţe nanostructurate.
A avut ocazia să se formeze în grupuri conduse de cercetatori de vârf în domeniul chimiei analitice şi a electrochimiei din Portugalia, Italia, Franţa, Spania şi Germania în numeroasele stagii de cercetare pe care le-a efectuat în calitate de student, doctorand şi cercetător postdoctorand.
Deși a început activitatea de cercetare în 2013, performanțele acesteia sunt vizibile atât pe plan național cât și internațional. A câștigat Premiul „Ion Baciu” al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din anul 2018 pentru teza de doctorat cu cel mai mare factor de impact cumulat (IF = 29,016), iar la nivel internațional prin câștigarea numeroaselor premii precum „ISE Travel Award 2018” oferit de Societatea Internațională de Electrochimie
și premii pentru cel mai bun poster în cadrul conferințelor internaționale Journées d’Électrochimie 2017, BES 2019, CEEPUS 2020 și a ZUMF 2021.
Activitate didactică:
- Participare la lucrări practice de Chimie analitică calitativă, cantitativă și instrumentală cu studenții de anul I și II a Facultății de Farmacie, secția română.
- Participare la lucrări practice de Noțiuni fundamentale de chimie cu studenții de anul I a Facultății de Medicină, secția engleză.
- Pregătirea activității de predare și evaluare a examenelor practice și teoretice.
- Coordonarea studenților în vederea realizării lucrărilor de licență.
Domenii de interes clinic:
- Dezvoltarea de senzori și biosenzori electrochimici și optici cu aplicabilitate în domeniul biomedical
- Tehnologia SELEX de selecție de aptameri pe bază de ADN cu scop diagnostic și terapeutic
Activitate stiințifică:
- Coordonarea activității de cercetare a studenților în cadrul cercului ştiinţific studenţesc şi în vederea realizării lucrărilor de licenţă.
- Coordonarea în calitate de mentor a două granturi interne pentru studenți, competiția UMF 2021.
- Autor a peste 50 de publicații și capitole în literatura de specialitate, cu un Hirsch-index de 13 (conform Scopus 2022).
- Burse de cercetare științifice oferite de Erasmus+, AUF, PHC-Brâncuși, POSDRU, POCU.
- Modul de dezvoltare antreprenoriala absolvit în cadrul proiectului ACAMed.
- Director de proiect PD2020 (locul 1/ 73, domeniul Sănătate) și membru a peste 10 proiecte naționale și internaționale începând cu 2015.
- UEFISCDI ID (UEF-ID): U-1700-037M-6614; ORCID ID: https://orcid.org/0000-0002-3579-5195