Cardiologie – Institutul Inimii

Disciplina Cardiologie – Institutul Inimii

Adresa: Calea Moților 19-21, Cluj-Napoca 400001
Telefon: 0264 591 941

Șef de disciplină: Prof. dr. Dan Blendea
Telefon: 0264595090

 

Disciplina Cardiologie – Institutul Inimii s-a înfiinţat în anul 1981, odată cu Secţia clinică de Cardiologie, sub conducerea Conf. dr. Niculae Stăncioiu.

Incepând cu anul universitar 1982/1983 s-a organizat cursul de specializare în cardiologie pentru medici internişti si de asemenea, cursuri de perfecţionare în domeniul cardiologiei.  In anii care au urmat domeniile prioritare au fost dezvoltarea tehnicilor neinvazive si invazive, in special a ecocardiografiei, a electrofiziologiei cardiace şi mai ales a cardiologiei intervenţionale.  A aparut astfel Laboratorul de Cateterism Cardiac condus de Dr. Adrian Iancu, fapt care a permis implementarea unei multitudini de proceduri intervenţionale coronariene, valvulare si vasculare periferice.  S-a dezvoltat prima Unitate Coronariana Mobila, a aparut Clinica de Chirurgie Cardiacă, urmată de înfiinţarea Institutului Inimii. Tot în această perioadă, în colaborare cu Providence Heart Institute, Columbia, Carolina de Sud, s-a reuşit câştigarea unui grant al Departamentului de Stat al SUA, care a permis dezvoltarea şi perfecţionarea cadrelor didactice şi medicale ale Institutului.

În anul 1995 conducerea catedrei a fost preluată de prof. dr. Radu Căpâlneanu, care a continuat tradiţia începută de predecesorul său, atât pe linia didactică, cât şi pe linia practicii medicale. S-a dezvoltat Laboratorul de Cateterism Cardiac şi mai ales, s-a diversificat activitatea didactică, prin cursuri postuniversitare de Cardiologie intervenţională.  În această perioadă, Disciplina de Cardiologie a preluat responsabilitatea educării în specialitatea de cardiologie a tinerilor rezidenţi prin cursuri susţinute de membrii catedrei: prof. dr. Radu Căpâlneanu si mai apoi Prof. dr. Adrian Iancu, conf. dr. Daniela Bedeleanu, şef de lucrări dr. Lelia Strîmbu, şef de lucrări dr. Horea Roşianu, şef de lucrări Dr. Adela Şerban, sef lucrari Dr. Ioana Dregoesc, asist. Dr. Alexandra Dădârlat-Pop.

In 2021 conducerea catedrei a fost preluata de prof. Dr. Dan Blendea. In perioada 2010-2020 au fost castigate mai multe granturi europene incluzand Horizon 2020, un grant al Islandei, Liechtenstein-ului şi Norvegiei, prin intermediul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European, două granturi naţionale prin mecanismele UEFISCDI şi multiple studii de cercetare internaţională. Colectivul clinicii a fost si ramine profund implicat in activitatea de cercetare stiintifica in special in domenii de cardiologie interventionala, aritmologie si explorari neinvazive, reusindu-se publicarea de manuscrise originale în reviste de varf. In prezent catedra asigura indrumarea de lucrari de licenta si de lucrari de doctorat in domeniul cardiologiei.

Activitatile didactice cu studenţii ale catedrei Cardiologie-Institutul Inimii constau atat în cursuri de explorǎri cardiocirculatorii pentru studenţii anului III-seriile românǎ şi francezǎ cat si in cursuri şi stagii de medicinǎ internǎ si cardiologie, pentru studenţii anului V. Catedra asigura si stagiile de pregǎtire profesionalǎ pentru rezidenţi din specialitatea cardiologie si de asemenea stagii de cardiologie pentru rezidenti de alte specialitati.

 

Prezentare a cadrelor didactice ale catedrei Cardiologie Institutul Inimii

 

Șef Disciplina – Șef de lucrări dr. Roșianu Ștefan Horia

Medic primar cardiolog, Șef de lucrări

Din 1997 până în 2015 – asistent universitar, iar 2015 până în prezent – șef de lucrări la Disciplina Cardiologie Institutul Inimii, UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. Din 2014 – Doctor în medicină.

Activitate didactică: Titular de curs pentru anul V linia franceză, cursuri de cardiologie la anul III și stagii clinice de medicină internă – cardiologie și cardiologie intervențională cu studenții  de anul V.

Activitatea științifică: peste 20 de articole în reviste cotate ISI și BDI, mai multe capitole de cărți pentru studenți și rezidenți.

Activitatea profesională: cardiologie clinica în sectia de Terapie intensivă coronariană din cadrul Institutului Inimii al cărei Șef de secție sunt din 2007 până în prezent.  Coordonez Compartimentul de Ritmologie invazivă unde activitatea mea constă în implantarea tuturor categoriilor de stimulatoare cardiace și defibrilatoare, extragere de sonde și ablatii conventionale.

Din noiembrie 2018 lucrez și la Spitalul privat Ares-Cardioteam: consultații de cardiologie și operații de implantare de dispozitive cardiace electronice implantabile.

 

Șef de lucrări dr. Adela Serban
E-mail: adelamserban@elearn.umfcluj.ro

Sef de lucrari la Catedra de Cardiologie a Institutul Inimii, medic primar cardiolog si doctor in medicina.

Dr. Serban este sefa Sectiei Cardiologie II a Institutului Inimii. Activitatile sale clinice sunt axate pe evaluarea si managementul pacientilor cu boli cardiovasculare atat spitalizati cat si in regim de ambulator.

Activitatile de cercetare stiintifica sunt focalizate pe mai multe teme incluzand: ecocardiografia transesofagiana, evaluarea pacientilor cu proteze valvulare, endocardita infectioasa.

Activitatile didactice cu studentii anilor III si V includ cursuri, lucrări practice, demonstratii, prezentări de cazuri si actualități in cardiologie. Activitatile didactice cu rezidentii includ cursuri si demonstratii. Dr. Serban este titular al cursulului postuniversitar de ecografie transesofagiana.

 

Șef de lucrări dr. Mihaela-Ioana Dregoesc
E-mail: ioanadregoesc@elearn.umfcluj.ro

Activitate didactică: – Cursuri de cardiologie și stagii clinice pentru studenții anului V – Medicină și pentru medicii rezidenți în specialitatea cardiologie

Activitate științifică: – Teme de cercetare: infarctul miocardic acut, inflamația în boala coronariană, hipertensiunea arterială renovasculară – Publicații în reviste indexate ISI – Web of Science: 21 de publicații, cu factor de impact cumulat 96.222 (Februarie 2022) – Granturi de cercetare internaționale și naționale, finanțate prin EEA-Norway Grants, HORIZON 2020, UEFISCDI – PCE – Investigator în cadrul a opt trialuri clinice si registre internaționale multicentrice

Activitate clinică: – Medic primar cardiolog la Institutul Inimii de Urgență pentru Boli Cardiovasculare “Niculae Stăncioiu”, cu atestat de studii complementare în Cardiologia Intervențională – Proceduri de revascularizare percutană coronariană, carotidiană și arterială periferică – Proceduri în boli cardiace structurale: implantare transcateter de proteze valvulare aortice

 

Asistent universitar dr. Alexandra Dădârlat-Pop
E-mail: dadarlat.alexandra@umfcluj.ro
Telefon: 0264591941

Asistent universitar la Catedra de Cardiologie a Institutul Inimii Niculae Stăncioiu, doctor in Stiinte Medicale, medic specialist cardiolog, cu competenta in ecografie vasculara si ecografie transesofagiana

Activitate de ingrijire a pacientilor cardiologici din Sectia Cardiologie I a Institutului Inimii Niculae Stăncioiu

Activitate de cercetare, avand ca arie de interes insuficienta cardiaca, cardiomiopatii, boli cardiace rare

Activitate didactica cu studenti, rezidenti, cursuri postuniversitare (lucrări practice, demonstratii, prezentări de cazuri si actualități in Cardiologie)

 

Asistent universitar dr. Iulia-Georgiana Zehan
E-mail: zehan.iulia.georgiana@elearn.umfcluj.ro
Telefon: 0264-597256

Aasistent universitar la Catedra de Cardiologie a Institutul Inimii, doctorand, medic rezident cardiologie.

Activitatile sale clinice sunt axate pe evaluarea si managementul pacientilor cu boli cardiovasculare atat spitalizati cat si in regim de ambulator.

Activitatile de cercetare stiintifica au ca teme principale sistemul venos coronar si insuficienta cardiaca.

Activitatile didactice cu studentii includ lucrări practice, demonstratii, prezentări de cazuri si actualități in cardiologie.

 

Profesor dr. Dan Blendea
E-mail: dblendea@elearn.umfcluj.ro
Telefon: 0264-597256

Medic primar interne si cardiologie, profesor la Disciplina Cardiologie Institutul Inimii. Isi desfasoara activitatile didactice cu studentii Facultatii de Medicina, cu rezidentii din specialitatea cardiologie, si cu doctoranzii din cadrul Scolii Doctorale a UMF “Iuliu Hatieganu”.

Dupa absolvirea facultatii, Dr. Blendea s-a specializat in medicina interna si cardiologie la Clinica Medicala V din Cluj-Napoca si la Bridgeport Hospital in Connecticut, SUA. Ulterior s-a mutat la Boston pentru supraspecializare in electrofiziologie cardiaca la Massachusetts General Hospital – Harvard Medical School, unde si-a continuat activitatile clinice, didactice si de cercetare pentru o perioada de zece ani, inainte de a reveni la a sa Alma Mater in Cluj-Napoca.

Preocupările științifice ale Dr. Blendea includ evaluarea structurii si functiei cardiace, studiul sincopei, al fibrilatiei atriale si insuficientei cardiace. Ca recunoastere a activitatii sale stiintifice a primit premiul Michel Mirowski al Heart Rhythm Society si premiul Paul Dudley White al American Heart Association. Dr. Blendea este membru al Societatii  Romane de Cardiologie si Fellow al European Society of Cardiology, American College of Cardiology si al Heart Rhythm Society.