Disciplina Medicină legală
Adresa: Str. Clinicilor, nr. 3-5, Cluj-Napoca
Telefon: 0264597572
Șef de disciplină: Conf. dr. Costel Siserman
Medicina legală este o ramură de sinteză situată la granița dintre științele medico-biologice și cele socio-juridice, ce are drept scop sprijinirea competentă și în mod obiectiv a justiției ori de câte ori pentru lămurirea unei cauze judiciare sunt necesare elemente probatorii din sfera medicală. Activitatea medico-legală constă în efectuarea de examinări, constatări, determinări histopatologice sau toxicologice de laborator, expertize traumatologice, de cercetare a filiației sau psihiatrice, atât asupra persoanelor în viață cât și asupra persoanelor decedate în circumstanțe suspecte, asupra produselor biologice sau a corpurilor delicte, în vederea stabilirii adevărului în cauzele privind infracţiunile contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii persoanelor ori în alte situaţii prevăzute de lege.
Astfel medicina legală asigură mijloace de probă cu caracter ştiinţific, organelor de urmărire penală, instanţelor judecătoreşti, precum şi la cererea persoanelor interesate, în soluţionarea cauzelor penale, civile sau de altă natură.
O ramură sensibilă, întâlnită frecvent în activitatea medico-legală și în continuă dezvoltare, este reprezentată de responsabilitatea medicală, care face referire la verificarea autenticitații și a corectitudinii întocmirii actelor medicale dar și a deficiențelor în aplicarea conduitei medicale, având la bază reglementările legale, protocoalele medicale sau ghidurile medicale de studiu, reprezentând un punct de sprijin în aplicarea justiţiei în profesia medicală, în vederea protejării intereselor legitime ale medicilor şi pacienţilor.
Importanța medicinei legale reiese din impactul legislativ ce se răsfrânge asupra activității medicale în general sau asupra evenimentelor suspecte care duc la afectarea integrității corporale sau a sănătății fizice sau psihice a persoanei.
Activitate didactică – oferta educațională
Cursuri și lucrări practice susținute la programele de licență – în cadrul programelor de licență catedra de medicină legală asigură pregătirea profesională în domeniul medicină legală, studenților din anul V, respectiv VI secțiile română, engleză și franceză din cadrul facultăților de medicină și medicină dentară, dar și în domeniul Bioetică sau Malpraxis medical pentru studenții din cadrul secțiilor AMLG și BFKT.
Cursuri susținute la programe de master – în cadrul programelor de masterat catedra de medicină legală este implicată în calitate de colaborator al masterelor de: ”Cercetări avansate în investigaţia criminalistică şi în medicina legală” și ”Malpraxisul în practica medicală din cadrul Facultății de Medicină a UMF Cluj-Napoca cât și a masterului de ”Psihologie judiciară” din cadrul Facultății de Psihologie a UBB Cluj-Napoca.
Cursuri postuniversitare – În cadrul catedrei se susțin anual cursuri de pregătire postuniversitară având ca teme principale: Histopatologia medico-legală, Expertiza medico-legală psihiatrică, Toxicologia medico-legală și Antropologia medico-legală.
Direcții de cercetare – Cercetarea în cadrul catedrei își impune să urmărească dezvoltarea compartimentului de histopatologie și toxicologie în vederea efectuării unor determinări de specialitate în conformitate cu noile direcții internaționale de cercetare în acest domeniu.
Cercuri științifice studențești organizate în disciplină – disciplina de Medicină Legală organizează anual o conferință internațională de medicină legală pentru a aduce în lumina și în discuție ultimele teme de interes medical, juridic, psihiatric sau psihologic.
Medicină Legală Clinică – Activitatea clinică medico-legală presupune efectuarea de documente medico-legale reprezentate certificate medico-legale, expertize, avize sau buletine de laborator la solicitarea persoanelor în viață sau a organelor de cercetare sau urmărire penală atât asupra persoanelor în viață cât și asupra persoanelor decedate.
Cadre didactice
Șef disciplină: Conf. Dr. Costel Vasile SISERMAN MD – medic primar legist, licențiat științe juridice
E-mail: costel.siserman@elearn.umfcluj.ro
Telefon: 0264-597-572
A absolvit Facultatea de Medicină Generală UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj în anul 1993. A absolvit în anul 2001 Facultatea de Drept „Babeș Bolyai” Cluj-Napoca. Din anul 2012 este Șef de Lucrări în cadrul Disciplinei de Medicină Legală și doctor în medicină, iar din anul 2020 devine Șeful Disciplinei de Medicină Legală din cadrul UMF Cluj-Napoca, iar în anul 2022 devine Conferențiar în cadrul catedrei. Din anul 1995, activează în domeniul medicinii legale devenind în 2003 Medic primar legist în cadrul Institutului de Medicină Legală Cluj-Napoca și din anul 2011 Director al Institutului de Medicină Legală Cluj-Napoca având un Masterat în ”Managementul Serviciilor de Sănătate din 2006 obținând atestatul de studii în ”Managementul Serviciilor de Sănătate” obținut în anul 2007.
Activitatea științifică este reprezentată de multiple articole științifice publicate în reviste de specialitate în calitate de autor unic sau coautor și un capitol de carte din domeniul Medicinii Legale cât și implicare activă în cadrul unui proiect de cercetare.
Șef de Lucrări. Dr. Ștefan Mihai Anițan – medic primar legist
E-mail: s.anitan@elearn.umfcluj.ro
A absolvit Facultatea de Medicină Generală UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj în anul 1991. Din anul 1993, activează în domeniul medicinii legale. Din anul 2004 este doctor în științe medicale. In prezent Șef de Lucrări la Disciplina de Medicină Legală din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și medic primar legist în cadrul Institutului de Medicină Legală Cluj-Napoca.
Șef de Lucrări. Dr. Cristian Gherman – medic primar legist
E-mail: puiu.gherman@elearn.umfcluj.ro
A absolvit Facultatea de Medicină Generală UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj în anul 1995. Din anul 1996, activează în domeniul medicinii legale. Din anul 2020 este doctor în științe medicale. In prezent Șef de Lucrări la Disciplina de Medicină Legală din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și medic primar legist în cadrul Institutului de Medicină Legală Cluj-Napoca.
Șef de Lucrări. Dr. Chiroban Ovidiu – medic primar legist, licențiat în științe juridice
E-mail: ovidiu.chiroban@elearn.umfcluj.ro
Din 2015 până în 2019 a fost medic specialist medicină legală în cadrul Serviciului Judetean de Medicină Legală Deva-Hunedoara, ulterior în cadrul Institutului de Medicină Legală Cluj-Napoca. În plan academic, a fost 5 ani Asistent Universitar în componenta Disciplinei de Medicină Legală, din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. În prezent este Șef de Lucrări, la aceeași Disciplină. Este licențiat în Știinte Juridice.
A absolvit Facultatea de Medicină din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, în anul 2008. A fost medic rezident medicină legală între 2010-2014, cu pregătirea efectuată în centrul universitar Cluj-Napoca. Din 2015 până în 2019 a fost medic specialist medicină legală în cadrul Serviciului Județean de Medicină Legală Deva-Hunedoara, ulterior în cadrul Institutului de Medicină Legală Cluj-Napoca. În plan academic, a fost timp de 5 ani Asistent Universitar în componența Disciplinei de Medicina Legala, din cadrul UMF „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca. În prezent este Șef de Lucrări, la aceeasi Disciplină. Este licențiat in Sțiinte Juridice.
Șef de Lucrări .Dr. Rebeleanu Codrin Horea – medic primar legist
E-mail: codrin.rebeleanu@elearn.umfcluj.ro
Dr Rebeleanu Codrin Horea este șef de lucrări în cadrul Disciplinei de Medicina Legala începând cu anul 2017. A prezentat cursuri de Medicină Legală, Etică și non-discriminarea grupurilor vulnerabile în sistemul de sănătate și Abordare multimodală și interdisciplinară a culpei medicale în ochii legiuitorului. Din anul 2018 este cadru didactic asociat la Facultatea de Drept din cadrul UBB Cluj-Napoca. Are 27 de ani de experienta în practica medico-legală si este medic- colaborator extern al Institutiei Avocatul Poporului. Domenii de interes: odonto-stomatologie medico-legală, antropologie medico-legală, malpraxis medical, traumatologie, psihiatrie medico-legală.