Disciplina Oncologie Radioterapie
Adresa: INSTITUTUL ONCOLOGIC Prof Dr Ion Chiricuta Cluj-Napoca, Strada Republicii 34-36
Telefon: 0264 598 362/ interior 143 sau 292 (etaj IV)
Șef de disciplină: Prof. dr. Gabriel Kacso
E-mail: gabriel.kacso@umfcluj.ro
Telefon: 0264598361/106
Date despre disciplină
- Prezentare generală
Cancerul este indubitabil o cauza majoră de morbiditate și mortalitate. Progresele continue în diagnosticul, terapia și urmărirea post-terapeutică a pacienților oncologici precum și rafinarea tehnico-tehnologică (acceleratoare liniare sofisticate) au impus lărgirea bazei de studiu, prin programe specifice radioterapiei pe multiple paliere (studenți, asistenți/tehnicieni, rezidenți etc). Disciplina Oncologie Medicală și Radioterapie a fost înființată în 1985, sub auspiciile Institutului Oncologic Cluj, ca materie facultativă pentru studenții UMF Cluj. Condusă de Acad Prof. Dr. Nicolae Ghilezan (până în 2003), a devenit obligatorie din 1990 la studenții de anul V MG. Până în 2019 a fost condusă de Prof. Dr. Viorica Nagy, ulterior de Prof Dr. Gabriel Kacsó. Este integrată actual în Departamentul de Oncologie (11) ca modul de 7 săptămâni pentru studentii de Medicină Generală an V, cu separare/ individualizare față de Oncologia Medicala din 2017.
- Activitate:
- didactică – oferta educațională
- cursuri rezidenți de Radioterapie, Oncologie Medicală, BMF
- cursuri susținute la programele de licență :
- studenti an V de Medicina Generala, linii română, engleză şi franceză.
- studenți Colegiul de Radiologie Imagistică, an I, II și III
- cursuri postuniversitare :
- didactică – oferta educațională
- Volume țintă şi organe la risc în cancerele SNC, ORL, mamar, pulmonar, digestive, urologice, ginecologice, limfoame, sarcoame etc (sesiuni separate pe localizări).
- Re-iradieri
- Tehnici moderne de iradiere : IMRT, SBRT, IGRT
- Best of ASTRO
- de cercetare
- direcții de cercetare:
– fuziuni de imagini, radiomică
– markeri predictivi ai radiosensibilității țesuturilor tumorale și sănătoase
– optimizarea management-ului multidisciplinar al pacientului oncologic
– boala oligometastatica, oligo-progresiva, oligo-recurentă
– nano-tehnologie
– escaladarea dozei
– modele predictive de radio-toxicitate
– ameliorarea indexului terapeutic al radioterapiei exclusive sau în combinație cu alte tratamente.
– iradierea ablativă stereotactică
– modele experimentale de celule stem (in vitro, in vivo- model animal)
- conducători de doctorat: Prof. Dr. Gabriel Kacsó
- cercuri științifice studențești organizate în disciplină:
– Cercul stiintific studentesc de Oncologie & Radioterapie (CSOR)
– fondat în 2006 și coordonat de Dr Gabriel Kacsó până în 2016, mai apoi de Dr Zsolt Fekete.
– În 2016, CSOR a fost acceptat într-un program destinat cercurilor studențești de oncologie al American Society of Clinical Oncology (ASCO). La data prezentă, CSOR are statutul de ASCO-sponsored Cancer Interest Group, alături de grupuri similare din cadrul Cornell University, Columbia University, University of Pennsylvania, Brown University, Universitatea Complutense din Madrid.
– Denumirea în engleză a CSOR este Students’ Meeting on Medical and Radiation Oncology (SMMRO).
– CSOR activează la data prezentă în mediul on-line pe următoarele adrese: http://cerconco.wixsite.com/smro
https://www.facebook.com/groups/oncologyandradiotherapycluj/.
- clinică – Radioterapie externă, in regim ambulator si prin spitalizare continua, pentru pacienti oncologici adulti si pediatrici, cu tehnici conformationale, de modulare a intensitatii sau stereotaxie, ghidate imagistic ;
– Brahiterapie endocavitară sau/și interstițială pentru cancerele ginecologice dar și pentru alte localizări (Urologice, ORL, sarcoame);
– tratamente multidiciplinare secvențiale sau concomitente (peroperatorii, radio-chimioterapie, radio-imunoterapie etc)
șef disciplină și cadre didactice din disciplină
Prof Dr. Gabriel KACSÓ medic primar radioterapie, medic primar oncologie-medicală, doctor in medicină, abilitare conducere doctorat
Sef lucr. Dr. Zsolt FEKETE– medic primar radioterapie, medic specialist oncologie medicală, Doctor în medicină
Asist. Univ. Dr Patricia IGNAT, medic specialist radioterapie, doctor în medicină.
Asist. Univ. Dr. Renata ZAHU, medic primar radioterapie, doctorand UMF Cluj
Asist. Univ. Dr. Sebastian CURCEAN, medic rezident radioterapie, doctorand UMF Cluj
Toți membrii disciplinei sunt implicați în activitate clinică și de cercetare, în echipe pluri- și trans- disciplinare, cu colective din cadrul departamentului de Oncologie sau alte departamente ale UMF Iuliu Haţieganu Cluj-Napoca, precum și prin alte colaborări academice și non-academice, naţionale şi internaţionale, inclusiv în trialuri clinice randomizate.
Prof Dr. Gabriel KACSÓ
Profesor Universitar
Doctor in Medicina din 2005
Sef Catedra Oncologie-Radioterapie si Conducator Doctorat din 2019.
Absolvent al UMF Cluj 1993, cu media 9.98/10. Medic primar cu dubla specialitate: Radioterapie respectiv Oncologie Medicală.
Coordonator echipa medicala din Centrul de Radioterapie Amethyst Cluj de la deschiderea acestuia în octombrie 2014.
Din 1994 până în 2014 – medic în cadrul Departamentelor de Radioterapie și mai apoi de Brahiterapie ale Institutului Oncologic Cluj, fiind coordonatorul comisiei multidisciplinare de Uro-Oncologie si al Cercului Științific Studențesc de Oncologie. Stagii de perfectionare la Paris, Nisa și Viena.
Activitate de cercetare concretizata in publicarea a peste 50 de articole stiintifice, indice Hirsch 14 IWS, participare in 10 granturi de cercetare dintre care trei ca responsabil/director de proiect si director la doua granturi interne (UMF Cluj), Investigator principal in 7 trialuri clinice internationale randomizate. Membru in comitetul editorial la 2 reviste ISI. Lector invitat la numeroase conferinte nationale sau internationale. Presedintele Societatii Romane de Radioterapie si Oncologie Medicala 2006-2007 si 2015-2016.
Activitatea didactica acopera stagii si cursuri la nivel de: Studenti medicina generala (sectia romana, engleza, franceza); Asistenti Medicali in cadrul programului de licenta; Colegiul de imagistica; Rezidenti de Radioterapie, Oncologie Medicala; educatie medicala continua sub forma de cursuri postuniversitare adresate medicilor rezidenti, specialisti, primari de radioterapie, oncologie medicala sau specialitati conexe oncologiei.
Informații
- Telefon: 0264598361/ Int 138
- Adresă email: gabriel.kacso@umfcluj.ro
Sef lucr. Dr. Zsolt FEKETE
Tema mea de doctorat este reprezentată de radiochimioterapia neoadjuvantă în adenocarcinomul rectal, cu accent pe radioterapia conformaţională, IMRT şi VMAT, brahiterapia şi radioterapia de contact cu aparatul Papillon. Particip şi în cercetarea de laborator vizând analiza markerilor tumorali şi de răspuns imun, fibroză şi celule tumorale circulante în adenocarcinomul rectal (coordonator clinic).
În afara tumorilor digestive mă preocupă studiul tumorilor ginecologice (tratament), mamare (prevenţie, detecţie precoce), urogenitale masculine (tratament) şi pulmonare (detecţie precoce, tratament).
Majoritatea publicaţiilor mele sunt reprezentate de studii originale şi review-uri publicate în Journal of Medical Oncology & Radiotherapy, jurnalul oficial al Societăţii Române de Radioterapie şi Oncologie Medicală. Am prezentat postere sau sunt coautor la acestea la cele mai prestigioase congrese internaţionale de radioterapie (ESTRO, ASTRO, EAU). În cadrul doctoratului am elaborat un articol indexat Medline şi pregătesc alte două pentru publicare.
În funcţia mea de Asistent Universitar militez pentru învăţarea eficientă şi acumularea de cunoştinţe cu utilitate practică.
Informații
- Telefon personal: 0745544773
- Adresă email: fekete.zsolt@umfcluj.ro