Disciplina Chirurgie Oncologică și Ginecologie Oncologică
Adresa: Strada Republicii nr. 34-36
Telefon: 0264594690
Șef de disciplină: Prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu
E-mail: pachimas@umfcluj.ro
Disciplina de Chirurgie Oncologică și Ginecologie Oncologică desfășoară activitate didactică universitară și postuniversitară și activitate de cercetare. Activitatea didactică universitară constă în cursuri și stagii în sistem modular, cu studenții Facultăţii de Medicină anul III și IV, limba română, engleză, franceză, cursuri optionale oferite tuturor liniilor de studiu, cu studenţii Facultăţii de Medicină anul V şi anul VI, precum si coordonarea de lucrari de licenţă şi de doctorat. Activitatea didactică postuniversitară este reprezentată de cursuri, stagii, prezentări de caz pentru medici rezidenți (coordonatori la specialitatea de chirurgie oncologică, medici rezidenți de medicină de familie, medicină internă,
gastro-enterologie), cursuri postuniversitare pentru medici specialiști și medici rezidenți (Curs de citologie cervico-vaginală) cu asigurarea suportului de curs (curs tipărit sau CD), îndrumarea rezidenţilor în ingrijirea pacienţilor şi urmărirea acestora pe tot parcursul tratamentului, încurajarea participării rezidenţilor la intervenţiile chirurgicale, la îngrijirea postoperatorie şi urmărirea acestora pe tot parcursul tratamentului, încurajarea participării rezidenţilor la congrese naţionale şi internaţionale, cu lucrări ştiinţifice efectuate sub îndrumarea cadrelor didactice. Mai mult, Disciplina are numeroase colaborări şi parteneriate cu alte departamente şi universităţi. În cadrul disciplinei de Chirurgie Oncologică și Ginecologie Oncologică se desfășoară, de asemenea, o importantă activitate de cercetare cu studenți, medici rezidenți, medici subspecialiști și doctoranzi. Rezultatele acestei activități sunt reprezentate de publicarea de articole în reviste de specialitate naţionale şi internaţionale (articole indexate Thomson Reuters Web of Knowledge sau BDI), publicarea unor cărți la edituri CNCSIS, participarea în proiecte sau granturi naționale și internaționale.
- În cadrul disciplinei este în prezent un singur coordonator de teze doctorale.
- Șef disciplină – Prof. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu – medic primar, supraspecializare ginecologie oncologică și chirurgie oncologică, master în Advanced Oncology (Universitatea Ulm, Germania), doctor în științe medicale, teza de abilitare, cu o bogată activitate profesională, didactică și de cercetare. Activitatea didactică universitară și postuniveristară, cu studenți, medici rezidenți, subspecialiști și doctoranzi, este reprezentată de cursuri, stagii, prezentări de caz clinic, conducere de lucrări de licență și doctorat. Domeniile de interes științific se axează, în mare parte, pe chirurgia cancerului ovarian, factori de evoluţie şi prognostic în cancerul ovarian, evaluarea calităţii vieţii în oncologie, cancerul în sarcină, conservarea fertilității la pacientele oncologice, tumori rare.
Adresă de email: pachimas@umfcluj.ro
- Dr. Dan Eniu, absolvent al UMF Cluj-Napoca în 1991, preparator în dec 1991 la Catedra Chirurgie Oncologică cu sediul în Institutul Oncologic Cluj, cu peste 30 ani de activitate didactică universitară și clinică oncologică, Conf. Dr. Dan ENIU are ca sfere de interes: sarcoamele părților moi și retroperitoneale, chirurgia radicală cu conservarea membrelor, chirurgia reconstructivă la pacienții oncologici, melanomul cutanat, carcinomatoza peritoneală, cancerul ovarian, HIPEC, PIPAC, ILP, chirurgia minim invazivă laparoscopică și robotică. Fiind autor a 11 cărți și capitole, cu 110 articole publicate, 92 comunicări științifice naționale și internaționale, 6 premii și distincții, este membru activ în 12 societăți științifice internaționale.
Adresă de email: daneniu@gmail.com.
- Dr. Cosmin Lisencu medic primar chirurg, doctor în știinte medicale, are o bogată activitate profesională, didactică și de cercetare. Activitatea didactică universitară și postuniversitară cu studenți, medici rezidenți, subspecialiști și doctoranzi constă în cursuri, stagii, prezentări de caz clinic, conducere de lucrări de licență. Domeniile de interes științific se axează, în mare parte, pe chirurgia oncologică digestivă, chirurgia glandei tiroide, ginecologia oncologică. A elaborat și publicat articole în reviste de specialitate naţionale şi internaţionale (articole indexate Thomson Reuters Web of Knowledge sau BDI), a contribuit la elaborarea de materiale didactice pentru studenţi, a participat la proiecte și granturi de cercetare.
Adresă de email: cosminlisencu@yahoo.com.
- Asistent Universitar Dr. Eduard-Alexandru Bonci este absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și membru al Disciplinei de Chirurgie Oncologică şi Ginecologie Oncologică din anul 2017. A obținut titlul științific de Doctor în Medicină și medic specialist în Chirurgie Generală în anul 2021. Activitatea didactică universitară cu studenţii constă în cursuri, stagii și prezentări de cazuri clinice. Este pasionat de activitatea sa profesională, în special cea din domeniul cancerului mamar. Cercetarea acestuia se axează pe studii clinice, prezentând, elaborând şi publicând numeroase lucrări științifice la nivel naţional şi internaţional.
Adresă email: bonci.eduard@elearn.umfcluj.ro
- Asistent Universitar Dr. Vlad Alexandru Gâta este absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și membru al Disciplinei de Chirurgie Oncologică şi Ginecologie Oncologică din anul 2017. A obținut titlul științific de Doctor în Medicină și medic specialist în Chirurgie Generală în anul 2021. Activitatea didactică universitară cu studenţii constă în cursuri, stagii și prezentări de cazuri clinice. A publicat numeroase lucrări științifice la nivel naţional şi internaţional, avand ca teme de interes patologia mamara, ginecologica si a tumorilor cutanate.
Adresă email: gata.vlad@umfcluj.ro
- Șef lucr. Dr. Ioan Catalin Vlad, medic specialist chirurg, doctor in stiinte medicale, este membru al Disciplinei de Chirurgie Oncologica si Ginecologie Oncologica din anul 2011, in cadrul careia desfasoara o activitate didactica si de cercetare. Activitatea didactica universitara si postuniversitara cu studenti si medici rezidenti consta in cursuri, stagii, prezentari de caz clinic, conducere de lucrari de licenta. Domeniile de interes stiintific se axeaza, in mare parte, pe chirurgia cancerului colorectal, chirurgia cancerului ovarian, factori de prognostic în cancerul colorectal, evaluarea calităţii vieţii în oncologie. A elaborat si publicat articole in reviste de specialitate naţionale şi internaţionale (articole indexate Thomson Reuters Web of Knowledge sau BDI), a contribuit la elaborarea de materiale didactice pentru studenţi, a participat la proiecte si granturi de cercetare.
Adresă email: catalinvlad@elearn.umfcluj.ro
- Șef lucr. Dr. Florin Laurentiu Ignat este medic primar Obstetrica-Ginecologie şi Medic specialist – Chirurgie Generala IOCN, membru al Disciplinei de Chirurgie Oncologica si Ginecologie Oncologica din 2011 şi Asistent universitar în cadrul Catedrei Chirurgie Oncologică şi Ginecologie Oncologică. In acest timp a avut atat o activitate didactica constand in cursuri si stagii practice pentru studenti si rezidenti cat si una stiintifica – studii doctorale , elaborare lucrari stiintifice, coordonare lucrari de licenta. Domeniile sale de interes în ceea ce privește cercetarea sunt cancerul endometrial, patologia premaligna si maligna a colului uterin, chirurgia minim-invaziva in ginecologie, chirurgia laparoscopica digestiva.
- Șef lucr. Dr. Gabriel Lazăr, Medic primar chirurg din anul 2005 cu supraspecializare de chirurgie oncologica si ginecologie oncologica. Din 2007 pana in prezent membru al catedrei de chirurgie al Institutului Oncologic “I,Chiricuta” in care a participat la activitatea didactica prin cursuri si stagii clinice precum si coordonarea a doua lucrari de licenta. Domeniile de interes vizează dezvoltarea si aplicarea tehnicii ganglionului santinela in cancerele ginecologice, de san si melanom.
- Șef lucr. Dr. Marius-Emil Puşcaş este membru al Disciplinei de Chirurgie Oncologica si Ginecologie Oncologica din 2008. In acest timp a avut atat o activitate didactica cu studenti si rezidenti cat si una stiintifica. A elaborat articole cu recunoastere nationala si internationala, a participat la diverse granturi de cercetare si a coordonat elaborarea unor lucrari de licenta. In prezent desfasoara o activitate didactica cu studenti si rezidenti constand in cursuri si stagii practice, avand ca domenii de intetres predominant in patologia tiroidiana si mamara.
- Maximilian Muntean este absolvent al Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Medic Primar Chirurgie Plastică, Chirurgie Estetică și Microchirurgie Reconstructivă, Medic Specialist Chirurgie Generală si Doctor in Medicina. Dr. Maximilian Muntean este membru activ în următoarele Societăți Științifice:
Societatea, Societatea Internațională de Chirurgie Plastică ( ISAPS), Societatea Română de Chirurgie a Mâinii. membru al SRCE și al Asociației Chirurgilor Plasticieni din Romania. În prezent, Dr. Muntean este Medic Primar Chirurgie Plastică, Chirugie Estetică și Microchirugie Reconstructivă, fiind coordonatorul Departamentului de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă precum și a Programului de Reconstrucție Mamară din cadrul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca. Dr. Muntean isi desfasoara activitatea didactica la UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, în calitate de Asistent Universitar la catedra de Chirurgie si Ginecologie Oncologica, fiind responsabil cu sustinerea de cursuri, stagii și prezentări de cazuri clinic pentru studentii universitatii. Dr. Muntean acordă o atenție deosebită și activității științifice și de cercetare, concretizată prin numerose publicații în reviste de specialitate.
Mediul de dezvoltare profesională al Dr. Maximilian Muntean îi permite acestuia să trateze pacienții săi cu responsabilitate, implicare și profesionalism. Atenția pentru detalii, răbdarea, meticulozitatea, și dedicarea sunt doar câteva dintre calitățile care-l recomandă și pentru care este apreciat de către pacienți.