Disciplina Biochimie medicală

Adresa: Str. Pasteur, Nr. 6
Telefon: Tel.: 0264 598817
E-mail: biochm@umfcluj.ro

Șef de disciplină: Prof. dr. Alexandra Crăciun
E-mail: acraciun@umfcluj.ro
Telefon: 0264408012

 

Disciplina de Biochimie medicala este formata dintr-un colectiv tanar, dedicat activitatii de cercetare si de instruire a studentilor la medicina. Preocuparile de cercetare ale membrilor catedrei sunt in domenii diverse in care s-au afirmat prin publicatii: biochimia hemostazei; rolul vitaminei K in metabolism osos si in patologia cardiovasculara; diagnostic molecular in boli lizozomale si tromboze; identificarea factorilor de risc genetici si biochimici in diabet zaharat, boli de neurodezvoltare si neurodegenerative; metode genetice în diagnosticarea și prevenția diferitelor patologii; evaluarea stresului oxidativ si a protectiei antioxidante; aging-ul sistemului imun; tipizarea HLA ( SSP,SSO)  in transplant si bolile autoimune; anticorpii anti-HLA  si sindroamele clinice de rejet.

Colectivul disciplinei

 

Brudaşcă Ioana

Activitate didactică:

 • Biochimie clinică (curs și lucrări practice) an IV medicină (română, franceză)
 • Laborator clinic (curs) an III Asistenți medicali licențiați
 • Biochimie clinică (curs și stagiu) rezidenți medicină de laborator

Activitate științifică (domenii de interes): hemostază, sindrom metabolic. Titlu științific: doctor în științe medicale

Activitate clinică: medic primar medicină de laborator (integrare clinică în Laboratorul de Analize Medicale al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj)

Informații

 

 

Câmpeanu Voichiţa

Informații

 • Pozitie: Laborant

 

Cătană Cristina-Sorina

Din anul 2013, Dr. Cristina-Sorina Cătană este sef de lucari la Disciplina de Biochimie Medicală a Universităţii „Iuliu Haţieganu » din Cluj-Napoca. În 2011, a primit titlul de Doctor în Medicină, domeniul Imunologie, la aceeaşi universitate. Domeniile de cercetare sunt: Aging-ul sistemului imun în populaţia românească din Transilvania şi bolile lizozomale precum şi lucrările practice şi cursurile destinate studenţilor anului 1 şi 2, evaluarea studenţilor, realizarea materialelor de predare, participarea la conferinţe. În plus, a activat ca formator în cadrul programelor de formare- dezvoltare continuă a personalului didactic din învăţământul preuniversitar, organizate de departamentul de Psihologie al Universităţii „Babeş Bolyai »din Cluj-Napoca:

 • Magister I : Consiliere şi Orientare- Dezvoltarea Cognitiv-Emoţională şi Prevenţia Tulburărilor de Comportament la Elevi şi Preşcolari
 • Magister II: Intervenţii Corective şi de Optimizare a Competenţelor de Control Cognitiv- Emoţional şi de Orientare Vocaţională a Elevului şi Preşcolarului

Ca medic de laborator realizează analiza diferitelor produse patologice.

Informații

 

 

Ciobica Anamaria

Informații

 • Grad didactic: Asistent

 

Crăciun Alexandra

Prof. Dr. Craciun Alexandra M. – si-a desfasurat activitatea de cercetare in domeniul rolului Gla proteinelor la nivel extrahepatic, identificand grupuri populationale cu risc pentru deficienta subclinica de vitamina K.  A studiat efectul suplimentarii cu vitamina K asupra metabolismului osos la copii, femei postmenopauzale, sportivi de performanta si la un astronaut participant la misiunea spatiala MIR 95, rezultatele cercetarilor facand obiectul unei teze de doctorat sustinute la Universitatea Maastricht (Olanda), avand ca si coordonator al tezei pe dr. Cees Vermeer, o personalitate stiintifica internationala in domeniul rolului vitaminei K.  Dupa obtinerea doctoratului a coordonat  trei granturi de cercetare castigate prin competitie nationala si a participat ca mambru in alte sapte. In ultimii ani cercetarile s-au indreptat spre evaluarea statusului vitaminic K la nou nascuti, markeri ososi in boli cu caracter genetic (Gaucher, deficit de 21 hidroxilaza), osteoporoza asociata bolilor inflamatorii cronice si asupra rolului Gla proteinelor in calcificarile vasculare.

Informații

 • Grad didactic: Profesor
 • Adresă email: acraciun@umfcluj.ro

 

 

Crintea Andreea

Informații

 • Grad didactic: Asistent

 

 

Croicu Gabriela

Informații

 • Pozitie: Chimist

 

 

Dican Lucia

Activitate didactica: activitate de predare cursuri generale si specializate de biochimie  la Facultatea de Medicina/ Medicina Dentara  in limba franceza, activitati de seminar si de laborator, indrumarea elaborarii lucrarilor de licenta

Titluri stiintifice: Doctor in Medicina, domeniul Biochimie  (Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu » )

Cercetator supervisor, responsabil cu tipizarea moleculara HLA, Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca.Competente: Histocompatibilitate si Imunologia Transplantului, Imunogenetica, purificari proteine, dozari activitati enzimatice. Domeniu de cercetare: Tipizarea HLA ( SSP,SSO)  in transplant si bolile autoimune, anticorpii anti-HLA  si sindroamele clinice de rejet, mecanismele de actiune ale imunosupresoarelor folosite in prevenirea si tratamentul rejetului.

Experienta internationala:

 • 2012 – Implementation of Luminex  PCR-SSO Technology, Evangelimos Hospital, Athens
 • 2010- The complement gene polymorphism C4B, Landspitali University Hospital Reykjavik, Iceland
 • 2009- « HLA in translational medicine » Sait Louis Hospital, Laborator HLA Paris,
 • 2008-Specialization « HLA typing techniques, AKH  Vienna

Informații

 • Grad didactic: Șef lucrări
 • Adresă email: lucia.dican@umfcluj.ro

 

 

Drugan Cristina

Activitate didactică:

 • Cursuri şi lucrări practice de Biochimie, Facultatea de Medicină şi Medicină Dentară

Activitate de cercetare:

 • Diagnosticul biochimic şi molecular în bolile monogenice
 • Markeri biochimici în monitorizarea bolilor monogenice şi multifactoriale

Informații

 • Grad didactic: Profesor
 • Adresă email: cdrugan@umfcluj.ro
 • Web: www.drugan.tk

 

 

Duca Mihaela

Informații

 • Pozitie: Laborant
 • Adresă email: @umfcluj.ro

 

 

Dutu Alina Gabriela

Informații

 • Grad didactic: Asistent

 

Nistor Tiberiu

Nistor Tiberiu este sef de lucrari la disciplina de Biochimie Medicala a Universitatii de Medicina si Farmacie « Iuliu Hatieganu » din Cluj-Napoca. El lucreaza la disciplina de Biochimie din anul 1991 si actualmente preda studentilor de la sectiile romana si engleza ale Facultatilor de Medicina Generala si Dentara. A terminat liceul in Sighetu-Marmatiei, un oras situat in regiunea Maramuresului istoric, obtinind diploma de bacalaureat in matematica si fizica. In 1983, Nistor Tiberiu a fost admis la Universitatea de Medicina si Farmacie « Iuliu Hatieganu » (obtinand nota 9,30 la examenul de admitere). Dupa absolvirea Facultatii de Medicina Generala, a facut trei ani de specializare in Medicina de Familie, iar dupa zece ani a absolvit si Facultatea de Medicina Dentara. Teza sa de doctorat in Biochimia Clinica s-a axat pe diabetul zaharat. Intrucat interesul sau in acest domeniu a ramas constant a publicat mai multe articole in reviste de specialitate. In tot acest timp, el a obtinut, de asemenea, burse de cercetare in Germania, Belgia si Norvegia.

Informații

 • Grad didactic: Șef lucrări

 

Procopciuc Lucia

Activitatea didactică- cursuri și/sau lucrări de laborator ● Chimia materialelor dentare, Colegiul de Tehnică Dentară, anul I ● Biochimie, AML și PM, anul I, Biochimia cavității bucale, Medicină Dentară, anul I.

Activitatea de cercetare, experiența managerială: Principala sa preocupare în ultimii 17 ani a fost cercetarea științifică în domeniul geneticii. Activitatea de cercetare științifică este reprezentată de conducerea unor granturi bazate pe aplicații ale metodelor genetice în diagnosticarea și prevenția în diferite patologii cum ar fi: boala cardiovasculară- hipertensiunea arterială, insuficiența cardiacă, sindrom metabolic, oala tromboembolică- diagnosticul ulcerului venos de gambă TVP, boli dermatologice- vitiligo, afecțiuni neuropsihice- schizophrenia, patologia oncologică cu referire la cancerul colorectal sporadic, complicațiile obstetricale- preeclampsia, avorturile spontane. Competența sa în domeniul geneticii moleculare include aplicarea următoarele tehnici: ● tehnici de izolare și cunatificare a materialului genetic, ADN și ARN ● tehnicile PCR și RT-PCR ● digestia enzimatică a ampliconilor cu endonucleaze specifice (tehnica RFLP) ● detecția colorimetrică a mutațiilor utilizând un complex sttreptavidină- peroxidază ● tehnica SSCP de identificare a polimorfismelor ● electroforeza în gel de agaroză și gel de poliacrilamidă ● secvențare

Informații

 • Grad didactic: Profesor
 • Adresă email: lprocopciuc@umfcluj.ro

 

Silaghi Ciprian

Silaghi Ciprian Nicolae este asistent universitar la Disciplina Biochimie Medicala, UMF Iuliu Hatieganu Cluj-Napoca, din anul 2004. In cadrul disciplinei, el efectueaza si preda lucrarile practice studentilor de la sectiile romana si engleza. Totodata este doctorand in cadrul Disciplinei de Imunologie sub conducerea Prof. Dr. Cristea Victor, cu tema « Proteina Gla matriceala (MGP) in patologia vasculara si osteoarticulara ». Domeniile de cercetare abordate cuprind calcificarile ectopice, precum si relatia dintre inhibitorii calcificarii si inflamatie. Pe aceste teme publica articole in reviste din strainatate cotate ISI si participa la congrese si manifestari stiintifice. Intre anii 2002-2007 a urmat specializarea in Medicina de Laborator, iar in 2012 obtine titlul de medic primar.

Din anul 2012 este expert RENAR pe domeniul analize medicale de laborator (biochimie, imunologie, hematologie si microbiologie), participand la vizite de evaluare a laboratoarelor medicale in vederea acreditarii ISO 15189.

Informații

 • Grad didactic: Șef lucrări
 • Adresă email: silaghi.ciprian@umfcluj.ro

 

 

Stamate Irina

Informații

 • Grad didactic: Asistent