Médecine I – Médecine interne, cardiologie et gastro-entérologie

Disciplina Medicala I – medicina internă, cardiologie şi gastroenterologie

Adresa: Str. Clinicilor, Nr. 3-5
Telefon: 0264592771 int. 1151
Fax: 0264590899
Site web disciplină – http://www.clinicamedicala1cluj.ro

Șef de disciplină: Prof. dr. Romeo Chira
Telefon: 0264597858

 

Clinica Medicala I, denumire care dă identitatea disciplinei noastre, este spațiul academic în care s-a desfășurat primul curs în limba română dupa înființarea noii Universități clujene. Astfel, în ziua de 7 noiembrie 1919, profesorul Iuliu Hatieganu, șef al clinicii și decan, a deschis aici cursurile Facultății de Medicină a Universității Daciei Superioare.

Clinica Medicala I a fost de la început structurată ca o instituție cu preocupări și competențe multiple, atât din punctul de vedere al învățământului, cât și al asistenței medicale. Această particularitate s-a păstrat, membrii disciplinei activând astăzi în patru servicii de asistență medicală distincte: secțiile de Medicină internă (șef secție Dr. Iuliu Bărăian), Cardiologie (șef secție Conf. dr. Anca D. Farcaş), Gastroenterologie (șef secție Prof. dr. Romeo Chira) și Secţia Cardiologie II Intervențională (șef compartiment Prof. dr. Dan Olinic).

Disciplina este responsabilizată pentru activități de învățământ pentru studenții anilor IV și V ai Facultății de medicină (limba română și linia în limba franceză), studenții anului II ai Facultății de Farmacie (specializarea Nutriție – Dietetică), formare prin rezidențiat pentru medicii rezidenți din medicină internă, cardiologie, gastroenterologie și multe alte specialități, formare pentru obținerea atestatului de studii complementare în ultrasonografia generala și, respectiv, ultrasonografia vasculară, cursuri postuniversitare de educație medicală continuă, precum și studii universitare de doctorat – în prezent existând 3 cadre didactice abilitate –  şi programe de master.

Activitățile de cercetare tradiţionale sunt axate pe patologia cardiacă și vasculară periferică, cardiologia intervențională, relația dintre tulburările metabolice, afecțiunile cardiovasculare și cele digestive, respectiv pe patologia ficatului și a tubului digestiv. In ultimi ani s-a dezvoltat mult ultrasonografia toracică şi aplicaţii ale inteligenţei articiale in acest domeniu, respectiv aplicaţii noi ale ecoendoscopiei digestive.

 

Cadre didactice

 

Prof. Dr. Romeo Chira
E-mail: ioan.chira@umfcluj.ro

Sunt medic primar medicină internă și gastroenterologie, abilitat, și activez în cadrul Secției de Gastroenterologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca – în funcţie de sef de Secţie din anul 2017. In cadrul Laboratorului de Endoscopie Digestivă Diagnostică şi Terapeutică a Clinicii Medicală I efectuez explorări endoscopice şi ecoendoscopice diagnostice și intervenționale. Realizez examinări ultrasonografice diagnostice și intervenționale în patologia digestivă și toracică (mediastino-pulmonară și parietală). De asemenea, efectuez examinări ultrasonografice ale țesuturilor moi, respectiv ultrasonografie cu substanță de contrast.

Domeniile de interes personal sunt reprezentate de ultrasonografia toracică și abdominală diagnostică și intervențională, diagnosticul multimodal al tumorilor maligne cu diverse localizări, dezvoltând şi implementând noi tehnici diagnostice – biopsii osoase ecoghidate, biopsii atipice ecoendoscopice – pulmonare, splenice, vertebrale, mediastinale, etc, posedând cea mai largă paletă de abordări diagnostice ecoghidate. In ultimii ani, în colaborare cu UT Cluj-Napoca am dezvoltat noi aplicaţii ale ultrasonografiei pulmonare şi am contribuit la implementarea inteligenţei artificiale în acest domeniu.

Activitatea didactică este orientată spre studenții anului IV şi VI a Facultății de Medicină, promovând integrarea diagnostică clinico-imagistică multimodală. Activitatea didactică postuniversitară este concretizată sub forma coordonării sau colaborării la cursurile de ultrasonografie generală, ultrasonografie invazivă și ultrasonografie toracică, organizate în cadrul CECUS, respectiv programe de master. De asemenea, sunt conducător de studii doctorale în cadrul IOSUD a UMF Iuliu Hatieganu din anul 2021.

 

Dr. Mircea Dan Olinic

 

Conferentiar universitar Dr. Anca Daniela Farcaş

 

Sef lucrări Dr. Mirela-Anca Stoia

 

Sef lucrări Dr. Maria Olinic

 

Sef lucrări Dr. Irina Sonia Vlaicu

 

Sef lucrări Dr. Florin Petru Anton

 

Sef lucrări Dr. Călin Homorodean

 

Sef lucrări Dr. Mihaela Mocan

Dr . Mocan Mihaela este Sef lucrări la Catedra Medicală I. Este cadru didactic de predare la stagiile clinice si cursurile de Cardiologie și Pneumologie la anul V Medicină Generală, de Gastroenterologie la anul IV Medicină Generală, liniile de studiu in limba romana si in limba franceza, precum și stagiile si cursurile de Semiologie și Medicină internă pentru Secția de Dietetică și Nutriție a Facultății de Farmacie.

Din 2012 a fost integrată ca și medic specialist de medicină internă în Departamentul de Medicină Internă a Spitalului Clinic Județean de Urgență, Cluj-Napoca. A absolvit masterul de Ultrasonografie Clinică și a urmat cursurile de ecografie generală, obținând în 2011 competența în ecografia generală, iar în 2015 competență în ecografie vasculară.

Din 2020 este medic specialist cardiolog. Principalele sale arii de interes sunt sindromul metabolic si profilaxia bolilor cardiovasculare, anticoagulantele orale si dezvoltarea unor tehnologii medicale inovative in colaborare cu Universitatea Tehnica Cluj-Napoca.

 

Sef lucrări Dr. Nagy Georgiana Anca

 

Sef lucrări Dr. Adrian Catinean

 

Dr. Cerasela Mihaela Goidescu

 

Asistent universitar Dr. Larisa Diana Mocan-Hognogi

Sunt asistent universitar in cadrul Disciplinei Medicala 1- Medicină Interna, Cardiologie si Gastro-Enterologie. Asociat, activez ca medic specialist Cardiolog in cadrul secției Cardiologie I a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj

De-a lungul carierei pană in prezent am redactat si participat activ la realizarea a multiple articole publicate in reviste  de specialitate in special internaționale indexate ISI. Interesul in domeniul cercetării se axează in principal pe studiul biomarkerilor cardiaci si modul in care valorile lor se corelează cu diverși parametri ecografici in funcție de patologia cardiovasculară, prin aceasta încercând să contribui activ la înțelegerea diferitelor mecanisme fiziopatologice, cu impact in principal pe prevenția anumitor cardiomiopatii si chiar pe tratamentul acestora.

 

Dr. Dan Alexandru Tătaru

 

Asistent universitar Dr. Roxana Mihaela Chiorescu
E-mail: roxana.chiorescu11@gmail.com
Telefon: 0744899778

  • Medic primar Medicină Internă și Cardiologie, Secția Medicină Internă I, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj
  • Doctor în științe medicale
  • Atestat de studii complementare în Ultrasonografie Generală, Ecocardiografie Generală și Ecografie Vasculară
  • Asistent universitar la Disciplina Medicală I – Medicină Internă, Cardiologie și Gastroenterologie a UMF „Iuliu Hațieganu” din 2017
  • Stagii practice de medicină internă și cardiologie cu studenții anului V, limba română, franceză și engleză, Facultatea de Medicină Generală – UMF „Iuliu Hațieganu” și cu studenții anului II, programul de studii de licenţă  „Nutriţie şi Dietetică”, Facultatea de Farmacie – UMF „Iuliu Hațieganu”
  • Coordonator lucrări de diplomă
  • Activitate de cercetare ca director sau membru în cadrul unor Granturi Naționale și Internaționale

 

Dr. Vlad Ichim

 

Dr. Mihail Spînu