DÉPARTEMENT D’ANALYSE SARS -COV-2 – ACCRÉDITÉ PAR LE MINISTÈRE DE LA SANTÉ

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca este acreditată de Ministerul Sănătăţii să realizeze testări Real Time-PCR pentru stabilirea diagnosticului de sindrom respirator acut sever (COVID-19) determinat de noul coronavirus, prin metoda RT-PCR.

Centrul de Cercetări pentru Genomică Funcțională, Biomedicină și Medicină Translațională s-a implicat începând cu vara anului 2020 în acțiunile de testare RT-PCR, la solicitarea spitalelor și autorităților, pentru a reduce presiunea asupra laboratoarelor, în contextul în care numărul solicitărilor de testare pentru laboratoare a crescut din cauza creșterii numărului de cazuri și a testelor Covid cerute de unele state la intrarea pe teritoriul lor. Decizia a fost luată de conducerea universității în scopul degrevării laboratoarelor acreditate care analizează probele recoltate de autoritățile sanitare de la persoanele suspecte de infecția cu noul coronavirus.

Centrul de Genomică efectuează teste RT-PCR SARS-CoV-2 in cadrul unor conventii cu DSP pentru probe provenite de la pacienții din spitale publice din mai multe județe din țară, centre de dializa, directii de asistenta socială, precum și in cadrul unor contracte individuale cu furnizori privati de servicii de sanatate sau companii. De asemenea prin intermediul punctului de recoltări probe COVID-19 situat pe Strada Moților nr. 33 Cluj-Napoca, persoanele fizice precum și studenții și angajatii UMF Cluj-Napoca beneficiază de testare contra-cost în urma unei programări telefonice prealabile la tel: 0374834813 sau 0374834810.

Rezultatul testului se raportează in platforma națională CORONAFORMS și se eliberează în termen de 24 de ore fiind transmis si prin e-mail iar la cerere, rezultatul se poate emite şi în limba engleză.

Până la finalul anului 2022 au fost efectuate in cadrul Centrului de Genomică un număr de peste 57000 de teste RT-PCR SARS-CoV-2, colectivul centrului fiind de asemenea implicat în activitati cercetare în domeniul COVID-19 și emitere de recomandari pentru respectarea unor conditii stricte de siguranță pentru personalul implicat în activitatea de testare precum si pentru persoanele testate (DOI: 10.1038/s41598-022-14755-0).

Nu există fișiere.