Departament BioNanoFizica

Departamentul NanoBioFizică are o structură interdisciplinară care îi permite să abordeze teme științifice de mare actualitate din domeniul medicinei, științelor farmaceutice și biotehnologiilor.

Departamentul dispune de echipamente de ultimă generație care permit atât sinteza și caracterizarea fizico-chimică a diferitelor clase de nanostructuri multifuncționale hibride (nanoparticule plasmonice, magnetice, magnetoplasmonice, lipozomale, polimerice, doturi cuantice de carbon, etc.) cât și investigarea la scară nanometrică a interacțiunilor  lor cu diferite molecule sau medii biologice. În vederea atingerii acestui obiectiv sunt utilizate tehnici microscopice (microscopie electronică, microscopie optică, confocală de fluorescență, hiperspectrală, de forță atomică) și/sau spectroscopice de înaltă sensibilitate (spectroscopia Raman/SERS).

Totodată, în cadrul departamentului au fost dezvoltate tehnici originale de investigare a probelor biologice (ADN, ARN, ser, plasma, sânge integral, saliva, tesut, lizate celulare, exozomi) în vederea descoperirii unor noi metode de detecție timpurie a diferitelor maladii sau de evaluare a progresiei bolii.

 

Echipa

Prof.Univ.Dr. Rareș Știufiuc

Coordonator Departament

Email: rares.stiufiuc@umfcluj.ro

rares.stiufiuc@elearn.umfcluj.ro

 

Valentin Toma

Fizician

Email: valentin.toma@umfcluj.ro

valentin.toma@elearn.umfcluj.ro

 

Anca (Onaciu) Ghenț

Inginer Biotehnolog

Email: anca.onaciu@umfcluj.ro

anca.onaciu@elearn.umfcluj.ro

 

Cristian Moldovan

Biolog

Email: moldovan.cristian@umfcluj.ro

moldovan.cristian@elearn.umfcluj.ro